Actualitate

În timp ce tot mai multe state din UE refuză vaccinul rusesc, R. Moldova absoarbe surprusurile de Sputink V

Sputnik V – vaccin electoral

Tot mai multe acțiuni ale politicienilor moldoveni indică că deja am intrat în campanie electorală, iar criza umanitară provocată de virusul COVID a devenit o armă electorală. Marioneta Moscovei la Chișinău,  Igor Dodon s-a lăudat  intens pe rețelele de socializare că zboară din Moscova spre R. Moldova cu o încărcătură valoroasă de ajutor umanitar de la „prietenii noștri ruși – 142.000 de doze de vaccin Sputnik-V coronavirus”.

"Mulțumim partenerilor noștri ruși pentru asistența fraternă atât de generoasă pentru poporul din Moldova! Federația Rusă este un partener strategic care este întotdeauna aproape de Moldova", a scris Dodon. Intr-o postare video, Dodon l-a mulțumt sirpos, abundent și slugarnic pe liderului de la Kremlin V. Putin pentru acest „dar”. 

Președinta Maia Sandu, n-a rămas nici ea de o parte și s-a grăbit să-i mulțumească lui Putin.  „Mulțumim Federației Ruse pentru această donație acordată țării noastre, care deschide posibilitatea extinderii categoriilor de persoane vaccinate” – a scris pe pagina sa pe FB, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

După ce Solvacia, în rezultatul unui scandal de proporții a refuzat vaccinul rusesc, și a returnat rușilor 200 mii doze de vaccin, Moscova a anunțat că donează Republicii Moldova 180.000 de doze de vaccin.  60.000 din acestea urmeaz[ sa ajungă în teritoriile ocupate de Rusia în stânga Nistrului. 

Tot mai multe țări europene renunță la Sputnik V

Achiziționarea Sputnik V, neînregistrată în Uniunea Europeană, a provocat o criză guvernamentală în Slovacia, în urma căreia liderul celui mai mare partid din actuala coaliție guvernamentală, Igor Matovic, care a inițiat achiziția vaccinului, a demisiona din postul de șef al Cabinetului de Miniștri.  Slovacii amenință să publice contractul de achiziție a Sputnik V. Nu este clar ce conține acest contract, dar după scandalurile diplomatice din ultima săptămână, furnizarea de vaccin din Federația Rusă acolo, precum și din Republica Cehă, este suspendată.

Sputnik nu va ajunge în curând la Uniunea Europeană.

Autoritatea de reglementare a UE, la fel ca OMS, continuă să verifice Sputnik, următoarea etapă începe pe 10 mai și va dura undeva la începutul lunii iunie. Între timp, acest produs indoielnic este livrat de rusia masiv în fostele provincii sovietice. 

Doar 7,6% din populația Rusiei este vaccinată o singură dată, 4,6% sunt complet vaccinați. 

Între timp, în Rusia însăși „rușii nu se grabesc sa-și adminitreze aest preparat. Doar 7,6% din populația Rusiei este vaccinată o singură dată, 4,6% sunt complet vaccinați. Pentru comparație: în SUA, respectiv, 41,3% și 27,5%; în Marea Britanie 50% și 17,4%; în UE -19,9% și 7,4%. Despre Israel, unde St. 55% sunt complet vaccinați și toți au primit cel puțin o doză și nu este necesar să spunem.

Tot mai  mulți moldoveni preferă să se vaccinează în România cu vaccinuri occidentale omologate la nivel european 

În România decurge etapa a doua de vaccinare împotriva Covid-19. Autoritățile române au declarat că în cadrul acesteia sunt imunizați adulţii cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate la evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, persoanele încadrate într-un grad de handicap, persoanele fără adăpost, dar și lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale. De vaccin beneficiază și persoanele din Republica Moldova, care dețin cetățenia română.  

Timpul.md  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *