Mitropolia Basarabiei cere premierului revizuirea deciziei privind slujbele în afara lăcașelor: Este o sfidare și un atac la adresa Bisericii
Mitropolia Basarabiei a adresat o scrisoare deschisă către prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, unde își arată dezacordul față de decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică prin care se interzice oficierea slujbelor în incinta locașurilor de cult, în perioada 25.04.2021 – 11.05.2021. Clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei solicită evizuirea hotărârii și permiterea oficierii sfintelor slujbe în biserici.
Foto: UNIMEDIA

„A fost permis accesul în biserici, în perioada în care numărul infectărilor era foarte mare și pe o scară ascendentă, iar acum când infectările au început să scadă suntem scoși din biserici; Teatrele se deschid, deși tot sunt spații închise, cu participarea a 30% din capacitatea locurilor. La o capacitate de 500 de locuri, teoretic pot intra 150 de oameni. Majoritatea bisericilor nu au prezență în biserici mai mare de 100 de persoane. Sfințirea prinoaselor oricum se face afară, în majoritatea cazurilor. Noi nu suntem pentru ca celelate instituții să fie închise, dar nu vrem nici noi să fim închiși. Să fim tratați fără discriminare. se menționează în scrisoarea semnată.

Urmare apariției în public a hotărârii menționate, foarte mulți credincioși și-au arătat mâhnirea și întristarea față de măsura luată, prin care sunt privați de dreptul de a participa la cultul divin public în biserici (Sfânta Liturghie) așa cum se întâmplă și în alte țări în spațiile afectate de Covid – 19, ca de exemplu România unde președintele Iohanis a declarat că nu se va amesteca în felul care Biserica va sluji de Paști și că totul se va desfășura după datină. În România ca și în alte țări s-a înțeles și asumat faptul că anul trecut s-a greșit, de ce nu ar face și autoritățile noastre la fel???

În calitate de conducători ai bisericii suntem îngrijorați de reacțiile credincioșilor și efectele negative în viața comunităților, întrucât Învierea Domnului este totuși cea mai mare sărbătoare a creștinătății și trebuie să fim lăsați să o trăim după tradiția noastră bimilenară.

Considerăm că ar fi bine ca, în cel mai scurt timp, să invitați (dacă timpul permite)  reprezentanții cultelor și să reformulați hotărârea, ținând cont și de părerile noastre (totuși amândouă mitropolii reprezentăm aproximativ 96% din populație)

Este totuși Sărbătoarea Învierii, și considerăm că autoritățile, atât cele Centrale, cât și cele Publice Locale, își asumă mult prea mult, printr-o luptă, chiar și indirectă, împotriva Bisericii. „Cel ce vă urăște pe voi, pe mine M-a urât mai întâi....și cel ce Mă urăște pe mine, urăște și pe tatăl Meu”(Ioan, Cap. 15) îi încredințează Mântuitorul Hristos pe cei credincioși. De aceea este bine să ne încredințăm că, prin acțiunile noastre, nu ne facem vrăjmași ai Lui Hristos cel Înviat!

Toți clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei, sunt indignați și nedumeriți de măsurile luate de către autorități care, deși se declară credincioși, au un comportament ateu și iresponsabil, prin deciziile luate”, se arată în scrisoare. 

La data de 22 aprilie Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca slujbele pascale să fie desfășurate în aer liber.

„Începând cu 25 aprilie și până în 11 mai, bisericile sunt obligate să țină slujbele în aer liber, cu respectarea distanței sociale și alte măsuri de protecție împotriva Covid-19”, a anunțat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.


Pub