image
Sursa foto: jurnal.md

Creștinii ortodocși intră de luni în Săptămâna Mare

De luni, 26 aprilie, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, care va dura până sâmbătă, 1 mai, inclusiv. În aceste zile, preoții recomandă un post mai strict, fără carne, lactate, fără ulei și consumul în special al bucatelor uscate sau fierte, transmite IPN.

Octavian Moșin, preot la Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova, a specificat că Săptămâna Patimilor este premergătoare Învierii Domnului Iisus Hristos. Această săptămână ne reamintește ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și, desigur, această dramă lăuntrică. Această săptămână este cea mai veche perioadă de post din istoria bisericii și include perioada de după Florii și până în sâmbăta cea mare inclusiv.

Luni ne aduce în față icoana tânărului vândut de către frații săi în Egipt, iar istorisirea vieții sale în cultul nostru liturgic este o anticipare a jertfei Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost vândut de Iuda, precizează preotul Octavian Moșin. Marți se face pomenirea pildei celor zece fecioare. „Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos”. Miercuri se face pomenirea femeii păcătoase, care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, care nu este nimic altceva decât un simbol al pocăinței adevărate. Joi ne amintim de mai multe lucruri, de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului, și anume: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit taina euharistiei sau taina împărtășaniei, rugăciunea arhierească și începutul pătimirilor, prin vinderea Domnului Iisus Hristos, a precizat Octavian Moșin.

Părintele amintește că cea mai strictă zi de post este cea de vineri, numită și Vinerea neagră sau seacă. Aceasts ne amintește de sfintele și înfricoșătoarele patimi ale lui Iisus Hristos. Este și cea mai strictă zi de post din tot anul bisericesc. În această zi, preoții ortodocși le recomandă credincioșilor să nu consume, pe cât e posibil, nici mâncare și nici apă, până la asfințitul soarelui.

Noutăţile partenerilor

comentarii: