image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

În Găgăuzia vaccinarea decurge într-un ritm lent - doar 30 de persoane s-au imunizat în ultima săptămână

În autonomia găgăuză vaccinarea decurge sub orice așteptare. Într-o săptămână, doar 30 de persoane au primit prima doză. Una dintre explicațiile autorităților este că oamenii refuză să meargă la vaccinare cu AstraZeneca. În asemenea condiții, aproape întregul lot de vaccin a fost returnat Ministerului Sănătății. Echipa noastră de filmare a mers la Comrat să afle detalii. În mai toate intervențiile, oamenii din autonomie afirmă că vor să se vaccineze exclusiv cu serul rusesc, Sputnik-v.

Săptămâna trecută, autonomia găgăuză a returnat Ministerului Sănătății aproape întregul lotul de vaccinuri AstraZeneca, sub pretextul că termenul de păstrare a acestuia este pe sfârșite. Din ceva mai mult de 1000 de vaccinuri, doar în jur de 50 fusese injectate cadrelor medicale. Cu vaccinul rămas s-a încercat imunizarea persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și celor cu comorbidități. Dar, nu au fost doritori.

IVAN HASTA, șeful Centrului de Sănătate Publică din Comrat: "Având în vedere că termenul de valabilitate a vaccinurilor expira pe 31 mai, noi am fost nevoiți să le întoarcem, pentru ca acestea să fie utilizate în alte raioane."

Localnicii ne-au spus că nu sunt împotriva vaccinării, dar mulți acceptă să fie imunizați doar cu Sputnik V. De un altul nici nu vor să audă.

Nu doar oamenii de rând, ci și unii medici resping vaccinul AstraZeneca. La începutul campaniei de vaccinare, mai multe instituții medicale din autonomia găgăuză au făcut demersuri la Ministerul Sănătății ca să nu le fie transmis serul britanic. Șeful Centrului de sănătate publică din Comrat dă vina pe mass-media, care ar induce în eroare oamenii.

IVAN HASTA, șeful Centrului de Sănătate Publică din Comrat: "Cred că în mare parte asta este condiționat de informațiile eronate, pe care le transmite presa. Se informează din surse oficiale și neoficiale, și asta îi influențează. Totuși, 70% din vaccinurile care ne vor fi furnizate sunt produse de AstraZeneca. Și nu vom avea de unde să alegem."

Recent, Ministerul Sănătății a transmis autonomiei alte 4000 de vaccinuri AstraZeneca, iar în situația creată, autoritățile locale au trecut la cea de-a treia etapă de imunizare, când serul este administrat tuturor doritorilor. Nici așa, însă, oamenii nu se grăbesc să se vaccineze.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "După aproape o săptămână de pauză, în autonomia găgăuză a fost reluat procesul de vaccinare. Astăzi, serul Astra Zeneca il vor primi 32 de persoane. Astfel, numărul total al celor imunizati în autonomie va ajunge la aproximativ 500, adică de trei ori mai puțin decât a fost plănuit."

VALENTINA FILEVA, director adjunct Centrul de sănătate Comrat: "- Cu părere de rău, mâine nu vom vaccina pe nimeni. Trebuie să adunăm cel puțin zece persoane pentru fiecare flacon de vaccin."

Potrivit autorităților de la Chișinău, procesul de vaccinare se desfășoară inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, conform programării aprobate la nivel de instituție, inclusiv prin intermediul echipelor mobile, în funcție de numărul persoanelor care necesită a fi vaccinate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: