Declarația Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell privind deciziile adoptate de Parlament, în privința modificării componenței CC

Deciziile adoptate ieri în Parlament prin care a fost modificată componența Curții Constituționale este un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova, susține Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. Într-o declarație oficială, „UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale”.

Foto: GETTY image

„Vineri, deputații din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Șor și cei din grupul Pentru Moldova au acordat vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale, au anulat numirea, în urmă cu doi ani, a judecătorului Curții Constituționale Domnica Manole și au adoptat o decizie de nerecunoaștere a avizului Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

În temeiul Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia.

Astfel, voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept.

UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice - ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE - Republica Moldova”, scrie în declarație.

„Soluțiile disensiunilor politice trebuie găsite în cadrul Constituției”. Cu aceste mesaj a venit președinta Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen, după deciziile adoptate ieri de către Parlament prin care a fost modificată componența Curții Constituționale. În contextul acelorași evenimente, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut un apel către forțele politice din Moldova să respecte constituția. Totodată, Comisia de la Veneția susține că este foarte îngrijorată de actuala situație din Moldova. Într-o declarație oficială, președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către Parlament să abroge deciziile de ieri ce vizează Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională a suspendat cele două hotărâri adoptate ieri de către Parlament prin care a fost modificată componența Înaltei Curți. Decizia a fost pronunțată aseară de către președintele ad-interim al CC. Decizia de a suspenda cele două hotărâri adoptate ieri de Parlament prin care a fost modificată componența Curții Constituționale este una „luată unilateral” de către președinta ad-interim, Liuba Șova, și „urmează testul confirmării de către Plenul CC”, susține președintele Comisiei Juridice, Vasile Bolea.

Parlamentul ieri a adoptat o declarație cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Partamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.

Tot în ședința de ieri, deputații au modificat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numita în funcția de magistrat al CC.

56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce astăzi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC. Acesta a fost numit în funcția pentru un mandat de 6 ani.

Maia Sandu a decis convocarea CSS pentru a discuta despre riscul de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova.

„Am solicitat de la conducătorii organelor de forță, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul Național de Patrulare, Armata Națională să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale. Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurparea puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept. Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară”, a spus Sandu după ședința CCS.


Pub