SexEd pentru adulți. Ce este poliamoria

Ne-am obișnuit să credem că dragostea poate fi împărțită doar la doi. Totuși, nici în Moldova nu lipsesc relațiile poliamoroase. Despre ce înseamnă poliamoria am discutat cu psihologul Dan Simon, care a consultat mai multe persoane implicate în relații poliamoroase.

Acesta e primul articol din rubrica „SexEd pentru adulți”.

O treaptă spre poliamorie este atunci când un cuplu tradițional deschide relația pentru a o dinamiza. Psihologul spune că în această relație ambii parteneri pot flirta, comunica, merge la întâlniri, aproape totul este permis cu o singură condiție: fără atingere. „Apoi se întâlnesc acasă și povestesc despre experiențele lor”. 

Dan Simion, psiholog

Dar, ca să înțelegem ce este poliamoria, Dan Simon propune următoarea definiție: o relație consensuală între parteneri, responsabilă și echilibrată. De exemplu, o fată se întâlnește cu un băiat, dar îi place în aceeași măsură de altul. Își permite ca în cadrul acestei relații să aibă o relație și cu celălalt, adică A este într-o relație cu B și tot A este într-o relație cu C, dar B cu C nu sunt împreună. Cu alte cuvinte, un poliamorist este o persoană îndrăgostită de mai mulți oameni în același timp. 

Dar forma acestor relații poliamoroase diferă de la caz la caz. Există triade închise unde trei parteneri sunt conectați la toți trei; există triade deschise, ca în exemplul dat de Dan Simion ;există quad”-urile – când patru oameni au o relație de dragoste între ei, în diferite combinații.  

Organizația care oferă susținere comunității LGBTQ+
 „The Affirmative Couch” definește „stratificarea” acestor relații poliamoroase.

Poliamoria ierarhică se referă la persoanele care pun pe prim plan o relație mai presus de alte relații. Partenerul cu care împarte locuința, cheltuielile sau  copiii comuni este considerat partenerul principal. Restul partenerilor sunt numiți secundari sau terțiari. 

Există și poliamorie non-ierarhică, unde partenerii sunt egali între ei și atunci când este luată o decizie importantă, toți își pot expune părerea. În cadrul poliamorului ierarhic, există în general credința că un partener nu deține importanță față de altul și fiecare relație este importantă în felul său. 

Un poliamor solo este cineva care nu are nicio dorință de a fi considerat parte a unei relații de cuplu sau a unei relații poliamoroaseUn poliamor solo nu vrea să trăiască în casa cuplului sau să împartă cheltuielile/banii cu ei sau cu oricine altcineva și nici nu vrea să construiască sau că mențină o relație.

 

De la monogamie la poligamie 

„În general, lumea caută o soluție la relația monogamă, care încet-încet se duce pe apa sâmbetei. Numărul de divorțuri este mare, există multă agresivitate în familie. Foarte mulți nu se mai regăsesc în formatul acesta și vorbesc despre regândirea căsătoriei monogame. Un alt aspect este speranța de viață care a crescut. Oamenii au la dispoziție mai mult timp – câte 40-50 de ani de petrecut într-un cuplu. Și la un moment dat, e clar că relația va scârțâi undeva”, explică psihologul, menționând că în aceste condiții a apărut noțiunea de monogamie serială: o parte din timpul vieții o poți trăi cu un partener, iar dacă nu merge relația, treci la următorul. „Cu alte cuvinte, este ceea ce numim azi căsătorie-divorț, căsătorie-divorț 2, căsătorie-divorț 3”. 

Psihologul Dan Simion spune că relațiile poliamoroase au aceleași probleme ca și cuplurile monogame, inclusiv gelozia. Însă poliamoriștii au învățat să comunice și să înțeleagă ce simt partenerii. „Sunt relații rezistente în timp. Problema e că aceste relații se confruntă cu aceleași probleme pe care le are orice cuplu tradițional, format din două persoane: de la gelozie, până la lipsa comunicării, egoism. Dar în general, pentru că regula de bază acolo este să comunice foarte mult, ei tind să le depășească mai ușor. 

Potrivit psihologului, o altă problemă pe care a aflat-o atunci când consilia câteva cupluri poliamoroase este neștiința modului în care un cuplu se poate deschide pentru a „primi” alte persoane în relația lor. 

Potrivit unui studiu din 2016 publicat în Journal of Sex & Marital Therapy, aproximativ 20% dintre adulții celibatari din SUA au raportat că s-au angajat în non-monogamie consensuală la un moment dat în viața lor. 

Și un mic bonus din partea noastră. Mai jos puteți găsi o listă de filme și seriale în care este atins subiectul poliamoriei, poate vă ajută să vedeți cu alți ochi acest tip de relații: 

  1. You Me Her (serial)

     

  2. Professor Marston and the Wonder Women (film)

     

  3. Whatever Works (film)

 

Alte filme care abordează acest subiect poți să vezi pe IMDB. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.