/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Şeful diplomaţiei UE, despre deciziile adoptate în Parlament: „O încercare de a submina statul de drept”

missing
24 aprilie 2021, ora 16:24

Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a venit cu un mesaj după ce Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului „Șor” și cei din grupul Pentru Moldova au acordat vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale (CC), au anulat numirea, în urmă cu doi ani, a magistratei Domnica Manole și au adoptat o decizie de nerecunoaștere a avizului CC cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

Vedeți aici mesajul integral al lui Josep Borrell: 

„În temeiul Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia.

Astfel, voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept.

UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova”.

Amintim că doi deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au depus o sesizare la Procuratura Generală (PG) în care au solicitat ca liderul PSRM Igor Dodon și procurorul care ar fi fost numit ilegal de Parlament la CC Boris Lupașcu să fie cercetați penal.

Ieri, deputații Partidului Socialiștilor și Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte și parlamentarii Șor, au votat mai multe proiecte controversate. Aceștia au dat vot de neîncredere pentru trei judecători ai CC, au anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită la CC și l-au înaintat pe procurorul Boris Lupașcu în locul acesteia.

Experții constituționali spun că aceste decizii sunt nelegitime. În seara zilei de ieri, CC a suspendat două dintre aceste hotărâri. Este vorba despre cea care vizează numirea lui Boris Lupașcu la Înalta Curte și revocarea Domnicăi Manole.

Ambasadele occidentale dar și șefii mai multor instituții europene au îndemnat forțele politice de la noi din țară să respecte statul de drept și Constituția. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a declarat extrem de îngrijorat de situație și a sugerat instituțiilor statului de la noi să urmeze calea dialogului.

Consiliul Suprem de Securitate, în frunte cu Maia Sandu, a recomandat Procuraturii să investigheze acțiunile din Parlament sub aspectul uzurpării puterii de stat.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram