image
Sursa foto: jurnal.md

Securitatea instituţiilor strategice de stat nu poate fi lăsată pe mâna hoţilor de miliarde // Proiect de lege

Instituțiile strategice ale statului sunt păzite de companii private, afiliate conducerii Ministerului Afacerilor Interne sau anumitor persoane publice notorii cu probleme penale. Acest fenomen trebuie stopat prin modificarea legii, susține deputatul PAS Dan Perciun.

Problema este veche și datează încă din perioada Plahotniuc, atunci când compania Argus deținută la acea etapă de fostul ministru de Interne, Zubic, asigura pe bandă rulantă paza instituțiilor strategice ale statului RM. După iunie 2019 această practică nu a încetat, fiind preluată de noua conducere a MAI.

Paza a celor cinci judecătorii din municipiul Chișinău este asigurată de o companie afiliată lui Ilan Șor, deținută de Igor Bodorin care a fost șeful de pază a acestuia, asta în condițiile când în incinta acelor judecătorii trebuie să se facă dreptate cetățenilor RM în dosare de rezonanță unde este implicat Ilan Șor. Această pază intimidează judecătorii din aceste instituții”, a declarat Perciun în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputații PAS propun un proiect de lege care vine să interzică ca edificiile statului să fie păzite de către instituții de pază private. Proiectul de lege se referă la modificarea unor acte normative în particular legea 283 din 2003 privind activitatea particulară de directive și pază.

În ultimul timp au apărut tot mai multe investigații jurnalistice, unde este implicat și domnul ministrul Pavel Voicu.

Prin modificarea legii se va interzice pe viitor agențiilor particulare de pază să ofere servicii instituțiilor statului, astfel ca acestea să fie păzite doar de instituții de pază de stat”, menționează Ion Groza, deputat PAS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: