image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA: Vom apăra CC prin toate mijloacele legale; Deciziile PSRM-Șor sunt nocive și reprezintă o alunecare în hău

Și deputații din Platforma DA califică acțiunile coaliției PSRM-Șor de anulare a deciziei de numire a Domnica Manole în funcția de judecător a Curții Constituționale în 2019, drept o încercare de uzurpare a puterii de stat.

„Platforma DA va apăra Constituția si independența Curții Constituționale prin toate mijloacele legale. Vom depune o sesizare, denunțuri pentru uzurpare si vom fi în stradă împreună cu cetățenii Republicii Moldova. Gluma se îngroașă”, a menționat deputatul Dinu Plângău.

Ideea de a anula actul numirii unor judecători atunci când deciziile lor nu-ți mai plac politic este o profanare a dreptului, consideră și deputatul Igor Munteanu.

„Un principiu central al inamovabilității judecătorilor Curții Constituționale este separarea lor de cei care i-au numit în funcții, ca o garanție a corectitudinii lor pe perioada exercitării mandatului. Or, răspunderea lor poate avea loc doar în conformitate cu legea N.317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională, Codul jurisdicției constituționale nr.504 din 16 iunie 1995. Nicidecum prin anularea actului de numire al unor judecători, care ar decreta existența unei cenzuri politice asupra capacității judecătorilor de a-și îndeplini în mod liber obligațiile constituționale și de a urma jurisprudența curții. Deciziile PSRM-Șor de astăzi sunt nocive și trădează miopie și alunecarea în hău. Cât timp Constituția stă la temelia acțiunilor politice, deciziile Curții sunt definitive și nu pot fi contestate” a conchis Igor Munteanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: