image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu, după ședința CSS: „Niciun atac la adresa CC nu va fi tolerat”; Apel către Armata Națională și organele de forță

Deciziile votate astăzi în Parlament de coaliția PSRM-Șor sunt neconstituționale și reprezintă un atac fără precedent la independența CC. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată în această seară cu un singur subiect pe ordinea de zi.

„Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este foarte grav. Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii de la Curtea Constituțională. Parlamentul a făcut o tentativă neconstituțională de a numi un alt judecător la CC. Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența CC”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing.

Șefa statului a avut un mesaj pentru șefii organelor de forță - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul Național de Patrulare, Armata Națională - să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale.

Totodată, Maia Sandu a cerut Procuraturii Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele deputaților care au votat deciziile.

„Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară. Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă”, a mai declarat Sandu.

Președintele RM a avut un apel și către comunitatea internațională - „să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului.”

„Niciun atac la independența Curții Constituționale NU va fi tolerat. Fac apel direct la socialiști - strategia voastră de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale trebuie oprită. Cetățenii nu sunt ostaticii unor politicieni cu orgoliul rănit care nu se pot dezlipi de fotolii. Frăția penalilor folosește metode banditești pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului. Nu le vom permite. Cetățenii RM sunt unicii care pot rezolva criza politică prin alegeri democratice”, a conchis Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: