Ultima oră! Parlamentul a adoptat declarația cu privire la uzurparea puterii de către CC și cere demisia a trei magistrați

54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Foto: UNIMEDIA

„Parlamentul Republicii Moldova, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului potrivit art.60 din Constituția Republicii Moldova, confirmat în această funcție ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională, Curtea Constituțională este capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019”, se arată în Declarație.  

În textul Hotărârii sunt prezentate argumentări în susținerea Declarației.

„Atestând faptul că Curtea Constituțională a ignorat circumstanța existenței în Parlamentul republicii Moldova a majorității parlamentare absolut formalizate, anunțate la 11 februarie 2021, reiterate ulterior la 18 martie 2021 și confirmate suplimentar prin Hotărârea Parlamentului nr. 46 din 26 martie 2021. Acțiuni prin care Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență prin care a statuat că în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolut formalizată, Președintele Republicii Moldova este obligat  să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru”, se menționează în Hotărâre .

În încheierea documentului se comunică despre nerecunoașterea Avizului Curții, precum și este exprimat votul de neîncredere judecătorilor nominalizați ai Curții Constituționale.

Totodată, deputații adresează organismelor internaționale, Consiliului Europei și Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept demersul în vederea expertizării situației înregistrate în Republica Moldova și aprecierii cauzei prin prisma transconstituționalismului european.

Deputații de la PAS au părăsit sala înainte de examinarea proiectului, iar Platforma DA, imediat după ce Vasile Bolea l-a prezentat în Plen.

Deputatul Alexandr Slusari a declarat că „astăzi este ziua populismului în Parlament”, iar în loc să analizeze proiecte importante până la dizolvare Parlamentului, se adoptă declarații, „de care Parlamentul este plin”. „ Faceți ce aveți de făcut ca până la urmă e vorba despre dansul celor doi actori, colegii de la PAS și PSRM”, a declarat Slusari, înainte de a ieși din sală.

Curtea Constituțională a decis pe 15 aprilie 2021 că există circumstanțe ca actualul Parlament să fie dizolvat. Asta în condițiile în care două tentative de a învesti un Guvern au fost epuizate. În același timp, în Parlament există o majoritate parlamentară formalizată, gata să învestească un Executiv.


Pub