Tăierile copacilor din păduri ar putea fi interzise în următorii trei ani, propun deputații Partidului Șor și Platforma Pentru Moldova

Defrișările în pădurile Republicii Moldova ar putea fi interzise prin lege în următorii trei ani, potrivit unui proiect de lege elaborat și propus de Partidul Șor și Platforma Pentru Moldova. Documentul a fost votat, astăzi, în Parlament, în prima lectură.

Foto: Violeta Ivanov

Inițiativa a fost prezentată de vicepreședintele fracțiunii Partidului Șor, Violeta Ivanov. Potrivit ei, anual se taie sute de hectare de păduri, astfel că țara noastră a ajuns să înregistreze cel mai scăzut grad de împădurire din Europa - aproximativ 12%, față de 30% media europeană. În ultimii 20 de ani, Republica Moldova a pierdut peste opt mii de hectare de pădure, dar, între timp, continuă să exporte lemn peste hotare, a menționat Violeta Ivanov.

„Republica Moldova a ajuns unul dintre statele cu cele mai puţine păduri din Europa. Starea actuală a pădurilor la noi este catastrofală. Aceasta nu e altceva decât rezultatul atitudinii pe care noi, oamenii, o afişăm zi de zi faţă de pădurile noastre, dar şi o consecinţă a gestionării ineficiente și frauduloase ale fondului forestier de către organelor responsabile de protejarea acestuia”, a declarat deputatul.

Violeta Ivanov a accentuat că distrugerea pădurilor are efecte grave asupra întregii biodiversități.

„Dacă nu vom stopa acest dezastru în domeniul forestier, vom rămâne nu doar fără păduri dar și fără ape freatice care alimentează fântânile de mină, râuri, lacuri, aer curat, soluri și evident nu vor avea nici agricultură, ceea ce va duce la consecințe ireversibile pentru întreaga biodiversitate. Este necesar să protejăm resursele forestiere, deoarece pădurile joacă un rol vital în menținerea unui echilibru în natură”, a mai spus deputatul Ivanov.

Inițiativa semnată de Violeta Ivanov prevede instituirea unui moratoriu pentru o perioadă de trei ani asupra tăierilor din fondul forestier. Vor fi permise doar lucrări de igienă și, în cazuri excepționale, pentru prevenirea sau lichidarea consecințelor calamităților naturale, pentru soluționarea problemelor ce vizează securitatea statului, construcția obiectelor de menire socială.


Pub