Ultima oră! PAS a contestat la CC cele două hotărâri, adoptate astăzi de Parlament

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțional cele două hotărâri ale Parlamentului,adoptate azi. Despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Foto:
„Am contestat la Curtea Constituțională cele două hotărâri ale Parlamentului, adoptate azi. Am solicitat și suspendarea acțiunii lor, pentru că sunt vădit neconstituționale și nu sunt altceva decât o tentativă de lovitură de stat”, a spus Sergiu Litvinenco.



Președinta Maia Sandu a anunțat că va convoca CSS la ora 17:00 pentru a discuta despre riscul de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova.

56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce astăzi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC. Acesta a fost numit în funcția pentru un mandat de 6 ani.

54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.

Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.

Curtea Constituțională a decis pe 15 aprilie 2021 că există circumstanțe ca actualul Parlament să fie dizolvat. Asta în condițiile în care două tentative de a învesti un Guvern au fost epuizate. În același timp, în Parlament există o majoritate parlamentară formalizată, gata să învestească un Executiv.


Pub