Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasada României în R. Moldova,…

Ambasada României în R. Moldova, despre hotărârile adoptate de PSRM – ȘOR: „Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența CC”

Foto-simbol

Ambasada României în R. Moldova anunță vineri, 23 aprilie, că a luat notă cu îngrijorare de acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale (CC), inclusiv încercările acestora de modificare a componenței sale.

Potrivit instituției, demersurile efectuate de parlamentari „denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența CC”.

„Ambasada României a luat notă cu îngrijorare de acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale din R. Moldova, inclusiv încercările acestora de modificare a componenței sale. Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice, se arată într-o notă informativă.

La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR și cei din platforma PRO Moldova, condusă de Andrian Candu, au aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.

Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). Împreună cu socialiștii și cei din Partidul ȘOR, au votat și deputații grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu.

Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.

Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.