Rezumat din parlament: Лошадьми шшщшшлщшшш лучше щдяяяябщш

Deputații s-au întrunit și astăzi în ședință de plen, adoptând o serie de acte care pot fi împărțite în trei categorii: proiecte de legi normale, legi gata de a fi contestate la Curtea Constituțională și cu iz populist, și legi care atacă direct Curtea Constituțională.

Explicație la titlu

Ce au votat deputații:

  • Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată cu 54 de voturi ale deputaților. Drept răspuns, fracțiunile PAS și PPDA au părăsit plenul parlamentului. Declarația menționează în textul său că „constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională, Curtea Constituțională este capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor: Domnica MANOLE, Liuba ȘOVA și Nicolae ROȘCA, care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019”. Declarația nu are efecte juridice.
  • Parlamentul a adoptat cu 56 de voturi Hotărârea privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Conform Hotărârii, Boris Lupașcu se numește în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Decizia a fost luată de aceeași deputați după anularea mandatul Domnicăi Manole, actuala președintă CC. Și această decizie este considerată fără vreun efect juridic.
  • Deputații au votat anularea „legii miliardului” în a doua lectură. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președinte. Anterior, o lege similară votată în luna decembrie a anului trecut a fost anulată în februarie 2021 de Curtea Constituțională.
  • Deputații au aprobat în lectura a doua proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice. Potrivit proiectului, suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Totodată, Ministerul Finanțelor ar putea aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică. Pentru a implementa acest proiect, deputații au adoptat modificarea Bugetului de Stat, cu alocarea a 533 de milioane de lei.
  • Deputații au examinat și aprobat în prima lectură o inițiativă legislativă care prevede majorarea salariilor personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice cu 40% de la 1 iulie 2021, comparativ cu salariile de funcție existente până la l septembrie. Proiectul de lege a fost lansat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidului ȘOR și Platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Cheltuielile necesare aferente majorărilor salariilor de funcții propuse în proiect se estimează la circa 685 milioane de lei, de care vor beneficia circa 45 de mii de persoane.
  • A fost constituită Comisia parlamentară specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Comisia va avea 11 membri din rândul deputaților: din partea Fracțiunii PSRM – Vasile Bolea (președinte al Comisiei), Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Ștefan Gațcan; din partea Platformei parlamentare „Pentru Moldova” – Serghei Sîrbu (secretar al Comisiei); din partea Fracțiunii partidului ȘOR – Denis Ulanov. Urmează desemnarea membrilor din partea fracțiunilor PAS (2 membri), PD (1 membru), Grupul parlamentar „Pro Moldova” (1 membru), Platforma DA (1 membru).
  • Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi un proiect ce prevede instituirea moratoriului pentru o perioadă de 3 ani asupra recoltării maselor lemnoase. Acesta are drept scop stoparea tăierilor masive ilicite a pădurilor și conservării resurselor naturale epuizabile. Conform documentului, se vor permite doar lucrările de igienă și igienizare și, în cazuri excepționale, pentru prevenirea sau lichidarea consecințelor calamităților naturale, catastrofelor și avariilor tehnogene. La fel, excepții vor fi lucrările privind soluționarea problemelor ce vizează securitatea statului, construcția obiectelor de menire specială: drumuri publice naționale, linii de transport de energie electrică de înaltă tensiune, conducte de gaze sau petrol.
  • Astăzi a fost votat un proiect de lege în susținerea întreprinderilor din sectorul HoReCa în perioada stării de urgență în sănătate publică. Documentul prevede reducerea până la 6% a cotei TVA pentru produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.