Ce trebuie să faci dacă ai găsit o pasăre rănită

Cum ne comportăm atunci când găsim o pasăre care, la prima vedere, are nevoie de ajutor? Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), ne dă câteva sfaturi care pot salva viața păsărilor.

Ce facem când găsim o pasăre rănită?

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că pasărea este chiar rănită și are nevoie de ajutorul nostru. Dacă pasărea nu are traume, poate să se deplaseze singură, poate să stea în picioare, atunci mai bine o lăsăm acolo unde am găsit-o. Intervenim doar în cazurile în care este evident că sănătatea păsării e în pericol.

„E bine să luăm legătura cu un veterinar care știe cum pot fi ajutate păsările sălbatice. Sau putem apela la un ornitolog, măcar pentru identificarea speciei găsite (este important ca specia să fie corect identificată înainte de a recurge la tratarea ei). Putem suna chiar și la Grădina Zoologică, pentru că acolo există veterinari specializați în fauna sălbatică”, recomandă specialista. Nici într-un caz nu trebuie să luăm pasărea cu noi acasă și să o expunem animalelor domestice sau copiilor mici. Acest lucru îi creează păsării un stres foarte puternic, care poate înrăutăți starea sănătății.

Dacă pasărea este stresată, o putem liniști prin a-i acoperi capul cu o pătură sau o pânză. Deoarece poate fi în stare de șoc, încercările noastre de a o ajuta ar putea să o streseze și mai mult. Ar trebui să luăm cu grijă pasărea, ținând-o de tarsuri (gambele) și să-i protejăm aripile ținându-i tot corpul. 

Pentru transportarea păsării la medicul veterinar putem folosi o simplă cutie de carton, însă destul de mare ca să încapă toată coada și aripile și să nu o rănim mai tare. În timpul transportării la medicul veterinar, pasărea trebuie lăsată în pace în cutia închisă, dar cu câteva găuri prin care să circule aerul.

Cum ajutăm un pui căzut din cuib?

În lunile mai-iunie este cel mai probabil să găsim pui de păsări care au căzut din cuibul lor. Prima dată trebuie să verificăm starea puiului. Dacă acesta nu are semne că e rănit, trebuie să încercăm să-i găsim cuibul și să-l urcăm înapoi în el. Dacă nu-i găsim cuibul, trebuie să îl lăsăm prin apropiere, într-un loc ferit, unde să nu-l poată ajunge câinii sau pisicile. Dacă e răcoare afară, putem să-i confecționăm un adăpost dintr-o cutie și să punem șervețele de hârtie sub pui.

Dacă puiul este rănit, trebuie transportat de urgență la un medic veterinar. Pasărea se pune într-o cutie, iar dacă tremură, îi punem alături o sticlă cu apă călduță. Nu trebuie să-i dăm lichide, și nici să o forțăm să le bea. Se poate sufoca foarte ușor. În schimb, putem înmuia o bucată de vată în apă și să atingem cu ea ciocul păsării. De asemenea, nu trebuie să-i dăm puiului mălai, grâu sau alte cereale cu care hrănim păsările domestice. Hrana lor e diferită. 

Dacă puiul căzut este acoperit de pene parțial sau total, trebuie să-l lăsăm în pace, deoarece știe să zboare, iar intervenția noastră l-ar putea stresa.

Puii sau păsările rănite nu trebuie ținute acasă. Ele văd pe om ca pe un prădător. Chiar și faptul că le privim poate însemna un pericol pentru ele. De pui, cel mai bine pot îngriji părinții lor. 

„Faptul că am găsit o pasăre nu înseamnă că o deținem, iar intențiile bune ale noastre pot fi fatale pentru ele”, menționează Silvia.

Foto principală: Facebook

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.