Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

23 Apr. 2021 / 11:50

Abrogarea „Legii miliardului”, aprobată în şedinţa plenară a Parlamentului

Un nou proiect pentru abrogarea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015 (Legii miliardului) a fost votat astăzi în lectura a doua.

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populaţiei şi economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă şi în interesul cetăţenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe şi impozite, neadmiterea majorării datoriei de stat.

Potrivit lui Petru Burduja, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, atunci când a fost adoptată Legea privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat, nu s-a ţinut cont de posibilele urmări ale acesteia.

”Suma obligaţiunii creşte, reducând posibilităţile Executivului din punct de vedere bugetar de a implementa proiecte sociale şi economice. Mai mult, este o tendinţă de majorare a datoriei de stat şi, cel mai grav, o modalitate prin care această povară a fost transferată asupra bugetului de stat, adică pe umerii cetăţenilor”, a explicat Petru Burduja.

„În condiţiile de criză economică acută, provocată de restricţiile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19, acest proiect de lege ar permite ca mijloacele destinate restituirii furtului din sectorul bancar să fie folosite pentru acoperirea necesităţilor păturilor social vulnerabile, precum şi întru susţinerea domeniului de afaceri”, se arată în nota informativă a proiectului.

Pe 16 decembrie 2020 a fost adoptată o lege similară care prevedea abrogarea Legii din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat. Aceasta a fost contestată la Curtea Constituţională, care pe 18 martie 2021 a declarat-o neconstituţională.  

Comentarii