15:21:44 24.04.2024
Stiri

Un șef de la BNM și unul de la ANP, plasați în AREST preventiv: Primul e învinuit în dosarul care vizează jaful bancar, iar al doilea - de abuz în serviciu în interesul unei organizații criminale

Actualitate 23.04.2021 10:05 Vizualizări1653 Autor: Ziarul National
Un șef de la BNM și unul de la ANP, plasați în AREST preventiv: Primul e învinuit în dosarul care vizează jaful bancar, iar al doilea - de abuz în serviciu în interesul unei organizații criminale


După ce au fost plasați pentru o perioadă în arest la domiciliu de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, șeful de direcție al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Ropot, și adjunctul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demncenco, au ajuns din nou în izolator.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Curtea de Apel Chișinău a casat, repetat, încheierile instanței de fond și a dispus aplicarea arestului preventiv în privința celor doi funcționari învinuiți în cadrul unor dosare de corupție.

Ion Ropot, șeful de direcție al BNM, care a exercitat și funcția de administrator special al Băncii de Economii, va sta în arest preventiv până pe 10 mai 2021. Acesta este învinuit de abuz de serviciu în dosarul „fraudei bancare”, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM celor trei binci implivate în jaful secolului - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Recent, procurorii au anunțat că trei foști conducători ai celor trei bănci falimentate, implicate în jaful bancar - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, precum și șeful de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, fost administrator special al Băncii de Economii, ar fi sustras 2,2 miliarde de lei din sistemul bancar în interesul unei organizații criminale și au fost dați pe mâna judecătorilor.

În ceea ce-l privește pe Serghei Demncenco, adjunctul ANP, Curtea de Apel Chișinău a dispus plasarea acestuia în arest preventiv până la 11 mai 2021. Procurorii continuă investigațiile în privința acestuia pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale („Makena”).

Potrivit PCCOCS, deja a fost finalizată urmărirea penală pe un alt dosar în care adjunctul ANP este învinuit de păstrarea ilegală a munițiilor și păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor. Cele incriminate au devenit cunoscute urmare a perchezițiilor efectuate sub conducerea procurorilor PCCOCS la domiciliul acestuia și au devenit probe în dosar, care a fost recent finalizat și expediat spre examinare în judecată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md