14:44:01 29.03.2024
Stiri

Majoritatea PSRM-ȘOR a încălcat toate LINIILE ROȘII. „Recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, cât și decizia de revocare a Domnicăi Manole sunt acte DESCALIFICANTE”

Actualitate 23.04.2021 14:28 Vizualizări1857 Autor: Ziarul National
Majoritatea PSRM-ȘOR a încălcat toate LINIILE ROȘII. „Recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, cât și decizia de revocare a Domnicăi Manole sunt acte DESCALIFICANTE”


„Este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale (CC). Atât recunoașterea „caracterului captiv al CC”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statele de drept”, consideră fostul președinte al Înaltei Curți, Alexandru Tănase.

Acesta avertizează că nici Constituția și nici Legea cu privire la CC nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional.

Potrivit lui Tănase, declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CC” este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare.

CITIȚI și Socialiștii, Partidul „ȘOR” și transfugii din Parlament au adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului CAPTIV al Curții Constituționale”: Vot de neîncredere pentru magistrații Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova

„Aici nu prea ai ce comenta. Dar vreau să mă refer la constituționalitatea destituirii/revocării doamnei Domnica Manole. Ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat această decizie să fi citit Hotărârea CC nr. 18 din 02.06.2014 privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013. Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor CC de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții. O astfel de intervenție reprezintă o încălcare a principiului independenței CC și este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor CC se consideră neconstituțională ab initio”, menționează Tănase.

De asemenea, acesta subliniază că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce efecte juridice, deoarece e un act consumat.

CITIȚI și VOTAT // Parlamentul și-a ANULAT hotărârea din 2019 prin care a desemnat-o pe Domnica Manole judecător la Curtea Constituțională

„În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului. Mai mult ca atât, nici Constituția și nici Legea cu privire la CC nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CC, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia. Indiferent de atitudinea față de avizul CC din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanțele ce justifică dizolvarea Parlamentului, atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept”, a conchis Tănase.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md