05:01:34 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu cere Procuraturii Generale să cerceteze acțiunile de astăzi ale Parlamentului sub aspectul „UZURPĂRII puterii de stat”: „Frăția penalilor folosește metode banditești pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului”

Actualitate 23.04.2021 18:43 Vizualizări2868 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu cere Procuraturii Generale să cerceteze acțiunile de astăzi ale Parlamentului sub aspectul „UZURPĂRII puterii de stat”: „Frăția penalilor folosește metode banditești pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului”


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, prin încercarea de a o demite pe Domnica Manole de la Curtea Constituțională și a o înlocui cu Boris Lupașcu, este „foarte grav” și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze aceste acțiuni ale deputaților PSRM-ȘOR sub aspectul „uzurpării puterii în stat”.

Șeful statului a declarat, după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că Parlamentul „nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii Curții Constituționale (CC)”, iar ceea ce a făcut majoritatea PSRM-ȘOR reprezintă un „atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Înaltei Curți”.

„Frăția penalilor folosește metode banditești pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului. Nu le vom permite”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing susținut în această seară la Președinție.

Șeful statului le-a solicitat organelor de forță, inclusiv Ministerului de Interne și Ministerului Apărării, instituții conduse de exponenți ai socialiștilor, să nu se lase antrenate „în acțiuni neconstituționale”, iar Serviciului de Informații și Securitate - să documenteze acțiunile de subminare a ordinii constituționale în R. Moldova.

„Am solicitat de la conducătorii organelor de forță - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul Național de Patrulare, Armata Națională - să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale. Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept. Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară. Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă. Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului”, a afirmat Maia Sandu, după ședința CSS.

Președinta a adăugat că niciun atac la independența Curții Constituționale nu va fi tolerat.

„Fac apel direct la socialiști - strategia voastră de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale trebuie oprită. Cetățenii nu sunt ostaticii unor politicieni cu orgoliul rănit care nu se pot dezlipi de fotolii. Suveranitatea aparține cetățenilor. Decizia de revocare a unui judecător al Curții Constituționale de către Legislativ este ilegală și nulă, iar încercarea de a numi un alt judecător atentează la ordinea constituțională din țară. Socialiștii și deputații lui Șor au trecut de la farsa politică și iresponsabilitate la acțiuni anticonstituționale. Aceste acțiuni, fiecare în parte, nominal, trebuie investigate. Dragi cetățeni, vreau să accentuez un lucru: nu vom admite ca niște găști de criminali să submineze procesul democratic și să creeze haos în țară. Suveranitatea aparține poporului. Cetățenii Republicii Moldova sunt unicii care pot rezolva criza politică prin alegeri democratice”, a încheiat președinta Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md