00:42:26 20.04.2024
Stiri

Comisia de la Veneția DESFIINȚEAZĂ decizia PSRM-ȘOR prin care președinta CC a fost revocată din funcție: „Îndemnăm Parlamentul să-și ABROGE deciziile neconstituționale și să respecte hotărârile Curții”

Actualitate 23.04.2021 22:37 Vizualizări8002 Autor: Ziarul National
Comisia de la Veneția DESFIINȚEAZĂ decizia PSRM-ȘOR prin care președinta CC a fost revocată din funcție: „Îndemnăm Parlamentul să-și ABROGE deciziile neconstituționale și să respecte hotărârile Curții”


Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, susține că este „extrem de alarmat” vizavi de ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul R. Moldova – aprobarea Declarației privind uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și decizia prin care președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a fost revocată din funcție.

„Sunt extrem de alarmat de situația actuală din R. Moldova. Declarația Parlamentului potrivit căreia nu este recunoscut avizul Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere în privința a trei judecători ai CC sunt foarte îngrijorătoare. Ignorarea deciziilor Curții Constituționale este echivalentă cu nesocotirea Constituției. Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul CC de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că Înalta Curtea a comis o greșeală”, menționează Gianni Buquicchio.

Oficialul Consiliului Europei mai amintește majorității PSRM-ȘOR că nu există „vot de neîncredere în privința judecătorilor Curții Constituționale”.

„În declarația sa de astăzi, Parlamentul a afirmat că „edificarea statului de drept este o prioritate absolută”. Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituției. Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică severă. Reiterez că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții de stat nu sunt favorabile rezolvării oricărei crize. Cultura democratică și maturitatea necesită reținere instituțională, bună credință și respect reciproc între instituțiile statului. Fac apel la Parlamentul R. Moldova să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale CC, chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”, a conchis președintele Comisiei de la Veneția.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md