fbpx

Europarlamentar, despre proiectele votate vineri de PSRM și Pentru Moldova: „Sancțiunile vor fi inevitabile”

Sancțiunile din partea instituțiilor europene vor fi inevitabile dacă actuala majoritate parlamentară va continua să contribuie la deteriorarea standardelor democratice, afirmă europarlamentarul român Siegfried Muresan. Oficialul reiterează că atacurile asupra componenței Curții Constituționale reprezintă o abatere de la statul de drept și de la separația puterilor în stat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Actuala majoritate parlamentară a pierdut încrederea partenerilor europeni în urma acestor acțiuni, susține Mureșan. Conform lui, colaborarea strânsă dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova depinde de buna funcționare a statului de drept și a principiilor democratice.

„Nu putem tolera astfel de abuzuri. Fac un apel la membrii Parlamentului Republicii Moldova să revină la respectarea Constituției și regulilor democratice. 

Angajamentul Parlamentului European este în primul rând față de cetățenii Republicii Moldova. Iar acțiunile recente ale majorității parlamentare sunt în mod cert împotriva intereselor cetățenilor care au votat la alegerile prezidențiale pentru o țară reformată, modernă, apropiată de Uniunea Europeană, cu instituții care să funcționeze în interesul oamenilor, nu o țară în care instituțiile fundamentale ale democrației sunt modelate după interesele politice și de partid”, punctează europarlamentarul.

De menționat este că misiunea diplomatică a Statelor Unite ale Americii afirmă că deciziile reprezintă „un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”. În același timp, ambasadorul UE în țara noastră califică hotărârile drept un atac la adresa Constituției și atentare la independența magistraților, iar diplomații români sunt de părerea că acțiunile „denotă lipsă de respect”.

Amintim că, în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe pentru funcția vacantă de magistrat candidatura lui Boris Lupașcu.

Experții constituționali susțin că deciziile nu au efect juridic. Potrivit lor, doar Curtea se poate expune asupra demiterii unui membru. În același timp, Maia Sandu a convocat vineri seara Consiliul Suprem de Securitate și a cerut procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button