/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

CC a înregistrat adresarea lui Litvinenco, care a contestat schimbarea unui magistrat la Înalta Curte

missing
23 aprilie 2021, ora 18:10

Curtea Constituțională anunță că a înregistrat adresarea depusă în această după – amiază de către deputatul de la Partidul Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco. Litvinenco a contestat numirea de către Parlament a unui magistrat nou la Înalta Curte, precum și retraerea susținerii pentru președinta CC, judecătarea Domnica Manole. 

Amintim că Sergiu Litvinenco a contestat la Curtea Constituțională Hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte.

„Am contestat la Curtea Constituțională cele două hotărâri ale Parlamentului adoptate azi. Am solicitat și suspendarea acțiunii lor. Pentru ca sunt vădit neconstituționale și nu sunt altceva decât o tentativa de lovitura de stat. Este o lovitură de stat din partea Dodon și Șor. Aceste acte urmează să fie anulate”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„Prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume  Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica MANOLE în funcția de judecător al Curții Constituționale”, se arată în prima decizie a Legislativului de astăzi.

După ce a fost votată această hotărâre, cei de la PSRM și Partidul Șor au votat și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani.

Fiind nemulțumiți de votul comun al parlamentarilor, mai mulți oameni au ieșit la un protest în fața Curții Constituționale. La protest sunt prezenți și mai mulți deputați din opoziție. Ulterior, șefa statului, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate privind „subiectul riscului de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram