joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCum putem preveni crăparea cireșelor

Cum putem preveni crăparea cireșelor

Recomandate

Cultura cireșului este profitabilă pentru fermierii din Moldova, dar care, în anumite condiții, poate fi limitată de un factor important – crăparea cireșelor.

În unii ani, dauna în urma crăpării cireșelor poate constitui de la 20% la 100% din recoltă.

Crăparea cireșelor este o problemă de producție, care reduce calitatea cireșelor, pretabilitatea la transportare și favorizează dezvoltarea bolilor (ex. Monilia).

Crăparea cireșelor este un fenomen ce se produce la interacțiunea mai multor factori – rezistența soiului, condițiile meteo.

Cu toate acestea, factorul principal ce determină crăparea cireșelor sunt precipitațiile, mai mult sau mai puțin abundente din perioada de coacere a cireșelor.

Mecanismul se explică prin faptul că apa de ploaie se strecoară prin pielița fructul, prin procesul de osmoză, provocând creșterea exagerată a turgorului.

Cel mai mult apa pătrunde in cireșe în locurile unde se concentrează, la adâncitura de la codiță sau în partea de jos de unde atârnă picătura de ploaie.

Contribuie la manifestarea mai accentuată a acestui efect ploile ce cad noaptea, deoarece noaptea turgorul fructului este mărit, inclusiv crăparea o poate provoca roua abundentă, mai ales dacă livada se află în apropierea bazinurilor mari de apă sau a pășunilor, unde se creează condiții favorabile pentru formarea de rouă.

Compania BTU-Center, Ucraina oferă o soluție convenabilă pentru prevenirea crăpării cireșelor. Produsul LIPOSAM BIOCLEI ce reprezintă un preparat cu compoziție de biopolimeri naturali cu proprietăți lipogene destinat pentru protecția fructelor și pomușoarelor contra crăpării (efect de respingere a apei).

Efectul în urma aplicării

  • Formează pe suprafața prelucrată o plasă elastică capabilă spre dilatare și încleiere;
  • Nu afectează transpirația și fotosinteza plantelor;
  • Protejează plantele contra condițiilor climatice nefavorabile (secetă, raze solare, vânt, ploaie).

Compania WeTrade este distribuitorul exclusiv al biopreparatelor BTU-Center pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru detalii urmați contactele.

Contacte:

Str. Petricani 86, mun. Chișinău
MD-2059, Republica Moldova
Mob: 079701565
Email: [email protected]
http://bio.wetrade.md/product/liposam-bioclei

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale