image
Sursa foto: Getty Images

Israel: O rachetă antiaeriană lansată din Siria a căzut în apropierea reactorului nuclear de la Dimona // VIDEO

O rachetă antiaeriană lansată din Siria a căzut în apropierea reactorului nuclear de la Dimona. Armata israeliană a răspuns cu rachete sol-sol, împotriva bateriilor siriene.

Alarmele antiaeriene au sunat în orașul Dimona în care se află și un reactor nuclear. Un reprezentant al armatei a spus ulterior că o rachetă lansată din Siria a explodat în apropierea reactorului, dar acesta nu a fost lovit.

Nu s-au înregistrat victime, iar purtătorul de cuvânt a precizat că racheta era de tip antiaerian, sugerând faptul că aceasta a ajuns accidental pe teritoriul Israelului.

Totuși, Armata Israeliană a lansat la rândul ei tiruri de rachete asupra unor poziții din Siria, precizând ulterior că a atacat lansatoarele din țara vecină. Agenția oficială de știri din Siriei a anunțat că forțele aeriene au detectat și interceptat majoritatea rachetelor lansate de Israel, scrie Biziday.ro.

Acțiunile au loc pe fondul atacului (cibernetic) prin care Israel a scos temporar din funcțiune centrifugele de îmbogățire superioară a uraniului de la Natanz, în Iran, un act recunoscut oficial de Israel și pe care Iranul l-a numit “terorism nuclear”. Săptămâna trecută, ziarul iranian Kayhan a publicat un articol al analistului Sadollah Zarei, care sugera că următoarea țintă de atac a milițiilor pro-iraniene din Siria ar putea fi reactorul nuclear de la Dimona, ca reacție la atacul asupra centralei de la Natanz.

În tot acest timp, SUA și partenerii săi occidentali încearcă să refacă înțelegerea nucleară cu Iranul, un acord dezavuar permanent de către Israel și denunțat de fostul președinte al SUA, Donald Trump. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara sa nu va permite Iranului să își dezvolte capacități militare nucleare, iar Armata ia în calcul atacuri asupra acestora.

Noutăţile partenerilor

comentarii: