60% din mărimea taxelor pentru resurse naturale vor rămâne în bugetele locale

Parlamentul a aprobat, astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care are drept scop majorarea bugetelor primăriilor prin o nouă redistribuire a taxei pentru resursele naturale.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul de modificare a Legii privind finanțele publice locale, înaintat de deputata Inga Grigoriu, fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr, propune stabilirea  unei cote a defalcării din taxele pentru resurse naturale: în mărime de 60% pentru bugetele satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor, cu excepția municipiilor Bălți și Chișinău), respectiv, de 40% pentru bugetele raionale; echilibrarea bugetelor locale ale autorităților de nivelul întâi și cele de nivelul doi, în sensul consolidării bugetelor satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor).

Inga Grigoriu estimează că modificările propuse în proiect vor contribui la majorarea veniturilor la bugetele locale ale autorităților de nivelul întâi. Conform datelor Ministerului Finanțelor, nivelul încasărilor la bugetele locale (ale autorităților de nivelul doi) din taxele pentru resursele naturale a constituit, în anul 2019, circa 44, 1 milioane lei. Prin urmare, prezentul proiect ar putea contribui la consolidarea veniturilor la bugetele locale ale autorităților de nivelul întâi cu circa 26,5 milioane lei și echilibrarea bugetelor raionale și cele ale satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor).

Urmează a fi modificată Legea privind finanțele publice locale, prevederile căreia sunt calificate drept discriminatorii față de Administrația Publică Locală de nivelul I (primării), deoarece taxa pentru resursele naturale se încasează în proporție de 100% de APL de nivelul II (Consilii raionale).

În cea de-a doua lectură proiectul urmează a fi comasat cu alte proiecte de lege care urmăresc același scop – redistribuirea taxei pentru resursele naturale.

262.2020.ro by UNIMEDIA on Scribd


Pub