Rusia își retrage trupele de la granița cu Ucraina: Șoigu a ordonat trupelor să revină la „locurile de dislocare permanentă”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat astăzi despre încheierea exercițiilor militare din Crimeea și în bazinul Mării Negre și a ordonat trupelor să se întoarcă la locurile permanente de dislocare, scrie tvrain.ru.

Foto: RIA Novosti

„Consider că obiectivele controlului inopinat au fost atinse. Trupele au demonstrat la nivel înalt capacitatea de a apăra țara, motiv pentru care am luat decizia de a încheia operațiunile militare în zona occidentală și cea de sud”, a declarat Șoigu, care a mers astăzi în Crimeea.

Potrivit presei ruse, în exercițiile militare din zonă sunt implicați 10 mii de militari ruși.

În ajunul operațiunilor, Rusia a restricționat zborurile deasupra Crimeii, din 20 până în 24 aprilie, dar și a anunțat despre intenția de a suspenda accesul navelor militare străine în unele zone din bazinul Mării Negre.

În consecință, Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea înțelegerilor internaționale, prin blocarea strâmtorii Kerci, în timp ce SUA a calificat acțiunile drept o „escaladare” a situației din regiune.

Militarii ruși au fost aduși la granița cu Ucraina începând cu luna martie, moment în care s-a înrăutățit și situația în zona de conflict a Ucrainei, Donbas. Autoritățile de la Kiev au anunțat un număr de 80 de mii de soldați ruși.

În timp ce comunitatea internațională lansu apeluri către Moscova să-și retragă militarii de la hotarul cu Ucraina, Kremlinul i-a răspuns că „mișcările trupelor proprii pe teritoriul Federației Rusiei nu ar trebui să vizeze, în vreun fel, pe cineva”.


Pub