Modificări la Legea cu privire la serviciul diplomatic: Funcționarii trebuie să cunoască cel puțin două limbi de circulație internațională

Legea cu privire la serviciul diplomatic va fi modificată. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Legislativului. Principalele modificări stabilesc pentru funcționarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoașterii a două limbi de circulație internațională, neapartenența la partide politice și necesitatea abținerii de la manifestarea în public a convingerilor politice.

Foto: Portal informational in domeniul migratiei

În același timp, modificările vizează protejarea drepturilor și intereselor personalului instituțiilor serviciului diplomatic. Astfel, se propune ca la expirarea termenului de aflare în misiune, funcționarul public care nu deține funcții diplomatice și consulare sau membrul personalului administrativ-tehnic sau de serviciu, detașat prin transfer în misiunea diplomatică sau oficiul consular, este transferat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

În cazul în care acest lucru nu este posibil,  acesta va fi transferat, la alegere în funcțiile publice, administrativ-tehnice sau de serviciu propuse de Comisia de evaluare și concurs, luându-se în considerare vechimea în muncă în cadrul instituțiilor serviciului diplomatic.

Potrivit autorului, scopul proiectului este de a eficientiza utilizarea resurselor bugetare alocate serviciului diplomatic, de a oferi garanții sociale echitabile pentru agenții diplomatici și funcționarii consulari.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Iurie Reniță.

Proiectul urmează a fi comasat, pentru lectura a doua, cu un alt proiect, elaborat de Guvern. Acesta prevede sporirea exigențelor față de persoanele angajate în serviciul diplomatic sau detașate pentru activitate în exterior. Proiectul, de asemenea, prevede pentru funcționarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoașterii a două limbi de circulație internațională, neapartenența la partide politice și necesitatea abținerii de la manifestarea în public a convingerilor politice. De asemenea, documentul urmărește  înlăturarea lacunelor la realizarea principiului rotației personalului instituțiilor diplomatice, dar și protejarea drepturilor și intereselor personalului instituțiilor serviciului diplomatic, admiterea instruirii diplomaților la cursurile organizate de alte instituții străine.


Pub