Nivelul poluării aerului din Chișinău a sporit după incendiul de la depozitul de vopsea de pe Calea Basarabiei

Ieri, 21 aprilie 2021, urmare producerii incendiului la un depozit de păstrare a vopselelor amplasat pe strada Calea Basarabiei, municipiul Chișinău, Agenția de Mediu – instituția responsabilă de monitorizarea sistematică, la nivel național, a calității aerului atmosferic s-a autosesizat și a constatat ca nivelul este sporit. 


Foto: colaj

Astfel, colaboratorii Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției au intervenit pentru prelevarea probelor de aer în scopul stabilirii nivelului de poluare a aerului în zonă și pe arii mai extinse. 

„La posturile staționare de observații din strada Tudor Vladimirescu și strada Fîntînilor, cele mai apropiate de locul producerii incendiului, au fost prelevate mostre la fiecare oră, comparativ cu monitorizarea sistematică efectuată de 3 ori/24h (7:00, 13:00, 19:00). 

Urmare încercărilor de laborator, conform evaluării indicilor calității aerului atmosferic, nivelul poluării aerului în municipiului Chișinău s-a constatat ca sporit privind conținutul de dioxid de azot, fenol și aldehidă formică. 

Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară: privind conținutul de dioxid de azot de 1,2- 4,2 ori; fenol de 1,2- 2,2 ori; și aldehida formică de 1,1- 2,2 ori. 

Conform prognozei calității aerului atmosferic în intervalul 22.04 - 23.04.2021 factorii meteorologici vor contribui la dispersarea poluanților din aer, cauza principală fiind frontul atmosferic, variația maselor de aer (advecția aerului rece), ploile prognozate și vântul din sectorul de Vest”, se arată în comunicat. 

Agenția Mediului solicită, ca cetățenii să se abțină de la arderea resturilor vegetale, proces în care are loc formarea noxelor și acumularea lor în atmosferă, în stratul de aer de la suprafața solului și în sol. 

 


Pub