Subiectul unui presupus pașaport moldovenesc eliberat pe numele „Nicolai Popa”, discutat de Dumitru Socolan și ambasadorul ceh Stanislav Kázecký

Secretarul de stat Dumitru Socolan a avut o întrevedere cu Stanislav Kázecký, ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova. Discuția a vizat schimbul de informații privind evoluțiile investigării exploziei la depozitul de muniții din localitatea Vrbětice din Cehia și unele subiecte de interes comun de pe agenda bilaterală.

Foto: mfa.gov.md


Ambasadorul Stanislav Kazecky a informat despre concluziile autorităților de la Praga, pe baza unor investigații ample, cu privire la explozia de la depozitul de muniții din anul 2014.  

În contextul declarațiilor publice privind și referința la un presupus pașaport moldovenesc eliberat pe numele „Nicolai Popa”, secretarul de stat Dumitru Socolan l-a informat pe interlocutor că autoritatea cu responsabilități în domeniu, Agenția pentru Servicii Publice a Republicii Moldova, a inițiat o anchetă internă care a constatat, că persoana cu datele de identificare menționate nu este înregistrată în Registrul de stat al populației din Republica Moldova, respectiv copia documentului vehiculată în presa națională și internațională conține vădite semne de falsificare.  

Totodată, organele de drept din Republica Moldova sunt plenar disponibile să interacționeze cu autoritățile competente cehe în spiritul bunei cooperării existente între instituțiile ambelor state. 

De asemenea, Dumitru Socolan a menționat că Republica Moldova pledează pentru relații constructive între subiecți egali ai comunității internaționale, bazate pe respectarea suveranității acestora, precum și a principiilor și normelor de drept internațional. 

În plan bilateral, interlocutorii au apreciat nivelul excelent al relațiilor moldo-cehe, confirmate de sprijinul consecvent al Cehiei pentru parcursul european al Republicii Moldova, atât în plan politic, cât și prin intermediul asistenței tehnice şi financiare acordate țării noastre. Oficialii au evidențiat calitatea înaltă a dialogului politic la toate nivelurile, exprimând interes reciproc pentru continuarea, de o manieră susținută, a interacțiunilor bilaterale, fiind agreată desfășurarea în timpul apropiat a consultărilor interministeriale. 

La final, a fost reiterată importanța organizării celei de-a 5-a sesiuni a Comisiei mixte moldo-cehe de cooperare economică, inclusiv organizarea unui forum de afaceri, pentru impulsionarea cooperării economice bilaterale. 

 


Pub