Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Cei trei angajați…

ULTIMA ORĂ Cei trei angajați ai ANSA, învinuiți de corupere pasivă, au fost arestați pentru 30 de zile

Cei trei angajați ai Laboratorului de expertiză ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), învinuiți de corupere pasivă, au fost arestați pentru 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi.

Potrivit lui Starinschi, doi dintre aceștia urmează să fie plasați în Penitenciarul 13, iar unul – la domiciliu, din motiv că a fost confirmat pozitiv la COVID-19.

„Încheierea judecătorului poate fi contestată la Curtea de Apel în ordinea stabilită de lege. Alte două persoane, reținute în dosarul mitei cu certificate sanitare colaborează cu ancheta și sunt cercetate în stare de libertate”, a precizat purtătoarea de cuvânt a CNA.

Magistații Judecatoriei Chișinău, sediul Ciocana, au examinat joi, 22 aprilie, demersurile procurorilor cu privire la arestarea preventivă a celor trei angajați ai Laboratorului de expertiză din cadrul ANSA, care, pe 20 aprilie, au fost reținuți în dosarele „certificatelor sanitare”.

Marți, 20 aprilie, reprezentanții CNA au emis o notă informativă prin care au anunțat că mai mulți funcționari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și mai mulți agenți economici, au fost documentați de către reprezentanți CNA și procurorii anticorupție, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă.

Potrivit CNA, cei trei angajați din cadrul Laboraturlui de expertiză (ANSA) sunt bănuiți că ar fi eliberat comercianților, care desfășurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieței Centrale, certificate de calitate și sanitar-veterinare contra plată. Atunci, cinci persoane, trei medici veterinari și doi agenți economici, au fost reținute pentru 72 de ore și audiate de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA).

Legislația în vigoare prevede până la 10 ani de pușcărie pentru aceste fapte, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.