Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ GPS trackere, notă diplomatică,…

VIDEO GPS trackere, notă diplomatică, vin moldovenesc și o „întâlnire prietenească”. Noi detalii în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus

Acum două săptămâni, echipa slidstvo.info, împreună cu RISE Moldova, au publicat o anchetă în cazul răpirii în R. Moldova a fostului judecător ucrainean Mykola Chaus. Jurnaliștii au constatat atunci că serviciile secrete ucrainene ar putea fi implicate în această operațiune, transmite portalul slidstvo.info. Urmează noi detalii și documente la acest subiect.

Răpirea în sine a fost organizată într-un mod dubios, iar organizatorii și executorii au lăsat numeroase amprente ale „muncii” lor în Moldova. Kievul oficial neagă orice implicare în operațiune, iar forțele de ordine moldovenești nu au finalizat încă investigharea cazului.

GPS trackere și vin

În urmă cu aproape 3 săptămâni, fostul judecător ucrainean, Mykola Chaus, care se ascundea la Chișinău de poliția ucraineană de mai bine de patru ani, fiind în Moldova, a dispărut. În 2016, Chaus a fost cercetat penal în Ucraina sub acuzații de luare de mită în sumă de 150.000 de dolari. Judecătorul a ascuns banii în borcane de sticlă,  îngropate în curtea casei sale. Având în acel moment imunitate judiciară, el nu a fost reținut și a fugit din Ucraina. După cum relatase anterior slidstvo.info, în 2016, șeful gărzii prezidențiale a lui Petro Poroshenko și serviciile speciale ucrainene l-ar fi putut ajuta pe Chaus să părăsească Ucraina.

În prezent, oamenii legii din R. Moldova dau de înțeles că Chaus ar fi fost returnat Ucrainei, dar nu se cunoaște nimic despre locul aflării acestuia. Potrivit datelor de care dispune. Conform datelor slidstvo.info, poliția moldovenească verifică implicarea a circa două duzini de ucraineni în răpirea fostului judecător.

După cum a raportat mai devreme aceeași sursă, printre cei implicați în răpirea fostului judecător ar exista cel puțin două persoane înrudite cu Direcția principală de informații din Ministerul Apărării. Vorbim despre ucrainenii Yuriy Kovalenko și Andriy Kutsenko. Se presupune că cel din urmă ar fi folosit un pașaport fals pentru a ajunge în Moldova.

Conform noilor documente consultate de slidstvo.info și RISE Moldova, Yuri Kovalenko a sosit în Moldova la mijlocul lunii martie. Bărbatul s-a stabilit într-un hotel din Chișinău. Pe 17 martie, a închiriat o mașină Hyundai, de culoare roșie. Dar, probabil, nu a ținut cont de faptul că mașina închiriată era dotată cu GPS-tracker – un dispozitiv care înregistrează toate mișcările mașinii. În general, aceasta este o practică obișnuită în cazul acestui fel de afaceri. Astfel, oamenii legii au stabilit itinerarul deplasării lui Yuri Kovalenko prin Chișinău, constatând că mașina închiriată ajunsese de mai multe ori la casa în care locuia ex-judecătorul ucrainean, rămânând acolo timp de câteva ore. Vizite au avut loc inclusiv în ajunul răpirii ex-judecătorului.

Yuri Kovalenko a părăsit Moldova pe 21 martie. Dar s-a întors peste 3 zile. În același timp, un alt ucrainean, care are legături cu serviciile secrete ucrainene, a intrat în Moldova. El a folosit un pașaport de acoperire, în care figura numele Andriy Kutsenko. Timp de 8 zile – până în ziua răpirii lui Chaus – bărbații schimbau periodic locurile de cazare din Chișinău. Astfel, fețele lor sunt înregistrate pe camerele de supraveghere din cel puțin 6 locații.

GPS tracker-ul a mai arătat că Yuriy Kovalenko a vizitat periodic un magazin de vinuri din Moldova. Nu este clar scopul acestor vizite. 

Mașina ambasadorului

Mykola Chaus a fost răpit la prânz, pe 3 aprilie, fiind transportat inițial cu un Ford alb, vechi. Potrivit poliției din R. Moldova, acesta fusese transferat într-un Mercedes, iar ceva mai târziu – într-un alt automobil aparținând Ambasadei Ucrainei în Moldova. Camerele de supraveghere au înregistrat o mașină cu numere de înmatriculare diplomatice, îndreptându-se spre granița cu Ucraina. Jurnaliștii au reușit să obțină un video din orașul de frontieră Otaci, unde se vede cum, la 15.30, mașina ambasadei se află la punctul de control. Mașina a părăsit Moldova la 15:40. La volan era Serhiy Smetanyuk, atașat militar al Ambasadei Ucrainei. Jurnaliștii l-au contactat, dar imediat ce bărbatul a aflat despre răpirea lui Chaus, a închis telefonul.

La doar câteva minute, după mașina ambasadorului, cei doi ucraineni care, conform datelor slidstvo.info, sunt conectați cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării, au părăsit țara mergând pe jos. De asemenea, am reușit să găsim un video în care persoane precum Yuri Kovalenko și Andriy Kutsenko ajung la punctul de control de la frontieră. În aceeași zi, un alt grup de ucraineni, cercetați pentru implicare în răpirea judecătorului Chaus, a părăsit Moldova. 
Jurnaliștii i-au contactat pe cei implicați în această poveste. Yuri Kovalenko a confirmat că a plecat în Moldova în martie, dar nu a explicat scopul. Andriy Kutsenko a refuzat să comunice cu noi și ulterior și-a șters informațiile despre el din rețelele de socializare.

Reacția Kievului oficial

Mașina ambasadorului, în care, potrivit oamenilor legii din R. Moldova, a fost transportat Mykola Chaus, s-a întors mai târziu la Chișinău. Săptămâna aceasta, jurnaliștii de la RISE Moldova au constatat că mașina e pe teritoriul Ambasadei Ucrainei.

Oamenii legii din R. Moldova, imediat după răpirea fostului judecător, au identificat un cerc de persoane care ar putea fi implicate în această infracțiune. În special, au existat întrebări adresate angajatului Ambasadei Ucrainei, Serghei Smetanyuk. Am primit documente care confirmă faptul că partea moldovenească s-a adresat Ucrainei cu o notă diplomatică, solicitând să-i ridice imunitatea diplomatică și să permită acțiuni de investigație cu mașina ambasadei în care ar fi fost răpit Chaus. „Ministerul (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, n.r.) solicită consimțământul pentru desfășurarea de proceduri penale la fața locului, căutarea și colectarea probelor într-un automobil Toyota RAV 4, deținut de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova”, se arată în document. Dar, până în prezent, Ucraina nu a dat un astfel de acord, acceptând doar o „întâlnire prietenească” a lui Serhiy Smetanyuk cu reprezentanți ai părții moldovenești, exclusiv pe teritoriul Ambasadei Ucrainei, care și-a confirmat disponibilitatea de a coopera cu oamenii legii. Autoritățile ucrainene își neagă oficial implicarea în răpirea lui Chaus din Moldova. slidstvo.info a trimis o cerere Biroului Procurorului General al Ucrainei prin care a întrebat dacă a fost organizat un grup comun de anchetă moldo-ucrainean. Până la momentul publicării, nu am primit vreun răspuns.