Cum ucrainenii se pregătesc pentru ce e mai rău

La începutul acestei luni, noi, ucrainenii, am simțit un fior rece foarte familiar, care amintea de primele zile înfricoșătoare ale anului 2014. Dar de data asta, după șapte ani de război în Donbasul ucrainean, nu mai simțim panică sau nedumerire. În schimb, suntem de gardă, urmărind cu atenție semnele că s-ar putea întâmpla ceva mai grav decât Putin demonstrându-și forțele.

Din 2014, ucrainenii au învățat să nu aștepte ca guvernul lor să le spună ce trebuie să facă și au început să se mobilizeze independent. Cronologia mea de pe Facebook este inundată de liste cu măsuri pentru pregătiri de război, cum ar fi achiziționarea de tablete de purificare a apei și stocarea de alimente neperisabile. Prin algoritmul Facebook îmi sunt prezentate și fotografii ale civililor în procesul de pregătire militară a unei unități de rezervă a armatei.

Un grup de paramedici voluntari care lucrează pe prima linie îndeamnă publicul să participe la instruirea de acordare a primului ajutor pentru a preveni anxietatea și s-au publicat liste de medicamente pe care cetățenii le pot dona lucrătorilor medicali.

De asemenea, ucrainenii sunt mai conștienți de știrile false produse de Kremlin. Avertismente precum cele ale popularului blogger și activist politic, Viktor Tregubov, în care își educă adepții despre pericolele dezinformării, devin virale: „Vă rog să nu răspândiți informații neconfirmate despre nicio acțiune militară. Oricât de emoțional ar fi. Mai ales dacă este emoțional. Nu, informațiile partajate de vecinul sau cunoștința dvs. nu au fost verificate.”

Pentru cei care trăiesc pe prima linie, războiul a fost o realitate cotidiană în ultimii șapte ani și, în ciuda încetării focului, bombardamentele continuă și soldații sunt răniți și uciși în mod regulat. Ucrainenii din toată țara simt că trebuie să se pregătească pentru cel mai rău și exact asta fac în această primăvară.

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Tatiana Kozak este o jurnalistă și editoră ucraineană la graty.me, un canal de mass-media care scrie despre justiția penală. Dacă nu o vedeți urmărind cronologia pe Facebook, probabil că o veți găsi în sălile de judecată din Ucraina, raportând despre procesele de judecată pentru crime de război.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.