Rezumat din Parlament: Liniștea proiectelor sociale înaintea furtunii

Deputații s-au întrunit în această în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost inițial puse 29 de proiecte de lege, iar la început de ședință au mai fost adăugate câteva tehnice legate de activitatea unor comisii. Totuși, toată ziua deputații au așteptat ca socialiștii să introducă pe ordinea de zi proiectul cu privire la declararea votului de neîncredere în privința celor 3 judecători ai Curții Constituționale, care s-au pronunțat pentru dizolvarea actualului Parlament.

Ce au reușit să voteze astăzi deputații:

  1. În primă lectură a fost  votată modificarea legii cu privire la locuințe. Astfel, potrivit noilor modificări, persoanele cu dizabilități locomotorii imobilizate la pat ar putea fi scutite de plățile pentru întreținerea ascensoarelor și energia electrică utilizată pentru funcționarea acestora. Autorul inițiativei legislative este Dan Perciun, membrul fracțiunii PAS.
  2. Tot Perciun a mai propus un alt proiect, aprobat și el de plenul parlamentului. Potrivit inițiativei, statul și-ar putea asuma cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor și a pacienților cu anoftalmie, indiferent de etiologie. Cheltuielile ar urma să fie acoperite din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
  3. Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care are drept scop majorarea bugetelor primăriilor prin o nouă redistribuire a taxei pentru resursele naturale. După modificarea legii, ar urma să fie modificată și Legea cu privire la finanțarea autorităților publice locale, prevederile căreia sunt calificate drept discriminatorii față de APL de nivelul I (primării). Taxa pentru resursele naturale urmează să fie încasată în proporție de 100% direct de primării, și nu de consiliile raionale. Respectiv, dacă într-un sat activează o carieră de unde se extrag diferite resurse naturale – petrol, pietriș, piatră, etc., taxele pe vânzări vor merge direct în bugetul acelui sat, și nu la raionul din care face parte acesta, asta pentru că, de cele mai multe ori, localnicii sunt cei care suferă consecințele activității unei cariere.
  4. Astăzi a fost aprobat un proiect de lege prin care se instituie măsuri de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilități. Urmează a fi modificate Codul muncii și Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj. Se propune o redacție nouă a noțiunii „adaptarea locului de muncă”, iar angajatorului care angajează persoane cu dizabilități să-i fie majorată subvenția lunară de la 30 la 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.
  5. A fost adoptat un proiect de lege elaborat de fracțiunea PSRM, care presupune majorarea alocației lunare de îngrijire, însoțire și supraveghere a persoanelor cu dizabilități severe imobilizate la pat din rândul participanților la lichidarea avariei de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl. Proiectul prevede creșterea alocației de la suma fixă de 500 de lei până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilit anual de către Guvern.
  6. Legea cu privire la serviciul diplomatic va fi modificată. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Legislativului. Principalele modificări stabilesc pentru funcționarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoașterii a două limbi de circulație internațională, neapartenența la partide politice și necesitatea abținerii de la manifestarea în public a convingerilor politice. În același timp, modificările vizează protejarea drepturilor și intereselor personalului instituțiilor serviciului diplomatic. Astfel se propune transferul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a funcționarului public care nu deține funcții diplomatice și consulare sau a membrului personalului administrativ-tehnic sau de serviciu detașat prin transfer în misiunea diplomatică sau oficiul consular.
  7. Deputații au susținut în lectura finală introducerea unor interdicții și sancționări pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice. Un proiect în acest sens a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați ai fracțiunii PSRM. Proiectul prevede introducerea unor modificări la Codul Contravențional în vederea sancționării furnizorului de energie electrică dacă acesta deconectează consumatorul înainte de expirarea unui termen de 10 zile, calculat de la data recepționării confirmate în scris a preavizului de deconectare.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.