Învârtita Liliei, cu nuci și cacao

Hai noroc! Azi Bojica m-a trimis în ospeție la vecina mea Lilia Pleșca, o bucătăreasă chef stabilită la Montreal după mai mulți ani lucrați într-un restaurant cunoscut de bucătărie tradițională din Chișinău. 

Lilia muncește în bucătăria unui club de golf, iar lumea din comunitatea noastră cunoaște talentul Liliei de a reproduce gustul bucatelor „ca la mama acasă” și face coadă pentru a comanda pâine, plăcinte, sarmale, clătite, ba chiar și zeamă la borcan. 

De ce am mers eu la Lilia în ospeție? Ca pe vremuri, cum se practica între gospodinele cu experiență și cele începătoare, să mă învețe să fac o învârtită, care îi iese deosebit de bună, cu puțin aluat, fragedă și cu multă umplutură. Lilia spune că învârtita asta nici rețetă nu are, de simplă ce este. Eu, după ce am gustat-o prima dată, am rămas cu ea în inimă – atât de gustoasă poate fi simplitatea!

Și pentru că mai suntem în post, și pentru că e o rețetă vegană care vă va prinde bine și în afara postului, hai să vă povestesc ce secrete am aflat de la Lilia.

În această rețetă nu atât ingredientele contează, cât tehnica. Anume cunoașterea câtorva mici secrete face din învârtita Liliei un desert delicios.

Ingrediente:

Aluat pentru 4 învârtite

600 g făină

400 g apă rece

2 lngț otet

10 g sare

ulei de floarea soarelui

Umplutură

400 g nuci 

200 g zahăr

60 g cacao

Etape:

  1. După ce ai mestecat în bol făina, sarea, apa și oțetul, frământă bine aluatul. Rolul oțetului este să facă aluatul mai elastic – acesta e primul secret. Trebuie să obții o cocă care nu se lipește de mână. 
  2. Împarte aluatul în turte mici și lasă-le să se odihnească vreo 20 min ca să se întâmple autoliza – procesul în care sporește dezvoltarea glutenului și face ca aluatul să devină mai elastic. 
  3. Întinde fiecare turtă cu sucitorul până la grosimea de vreo 5-7 mm și diametrul de vreo 20 cm; unge turta cu ulei și transfer-o într-o farfurie cu borduri ridicate și cu fundul plat, diametrul căruia să fie mai mare decât cel al turtei. Purcede la întinderea următoarei turte. 
  4. Într-un final, toate turtele întinse se vor suprapune în farfurie, abundent scăldate în ulei, ca să nu se lipească între ele. Lasă-le pe vreo 30 min, să se pătrundă bine uleiul în aluat – acesta e al doilea secret.
  5. Toacă nucile, pregătește sita pentru cacao și zahărul. 
  6. Curăță bine suprafața pe care vei întinde aluatul pentru învârtită. Ia prima turtă și întinde-o cu sucitorul sub forma unui dreptunghi până foaia de aluat devine transparentă. Datorită elasticității sale, aluatul se poate întinde pe o suprafață destul de mare, așa ca să ai spațiu suficient.
  7. Când simți că e suficient de bine întinsă, presară doar peste jumătatea dreaptă a foii nuci tocate, zahăr și cacao prin sită. Acoperă cu cealaltă jumătate goală, unește bordurile jumătăților între ele și unde vezi că este surplus de aluat, decupează-l cu cuțitul. Dacă nu le decupezi, aceste porțiuni cu prea mult aluat vor fura din frăgezimea învârtitei – acesta este al treilea secret.
  8. Presară nuci deasupra și începe a răsuci aluatul de la o margine, astfel încât să obții o ruladă cu diametrul de vreo 5-7 cm.
  9. Transferă învârtita pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Procedează la fel și cu celelalte turte scăldate în ulei.
  10. Lasă învârtitele la cuptor pentru 30-40 min, la temperatura de 200 grade, preferabil la regimul convecție.

Învârtita asta merită încercată și cu alte umpluturi precum dulceață de trandafir, magiun de prune și nuci sau cu magiun de căpșuni cu scorțișoară. 

Țin să menționez că Lilia este un om foarte modest, muncește mult, nu are timp de postări pe rețele ca să se laude cu bucatele sale, dar mi-a dat permisiunea să distribui rețeta din numele său, cu speranța că nu se prăpădește în timp această bunătate de învârtită, concurând cu macarons, croissante și eclere.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.