10:53:35 25.04.2024
Stiri

IRI // Moldovenii, mult mai OPTIMIȘTI în ceea ce privește viitorul R. Moldova odată cu alegerea Maiei Sandu în calitate în președinte. Aceștia vor ALEGERI ANTICIPATE

Actualitate 22.04.2021 10:20 Vizualizări1535 Autor: Ziarul National
IRI // Moldovenii, mult mai OPTIMIȘTI în ceea ce privește viitorul R. Moldova odată cu alegerea Maiei Sandu în calitate în președinte. Aceștia vor ALEGERI ANTICIPATE


Cetățenii R. Moldova sunt mult mai optimiști în ceea ce privește viitorul R. Moldova, după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte toamna trecută. Această constatare a fost făcută de Institutul Republican Internațional (IRI), care a realizat un sondaj de opinie la nivel național în R. Moldova.

„Încrederea moldovenilor atât în Președinție, cât și în viitorul țării este în creștere. Acest lucru indică faptul că cetățenii sprijină eforturile anticorupție ale președintelui Maia Sandu, care și-au demonstrat angajamentul față de o guvernanță transparentă și responsabilă”, a declarat directorul regional IRI pentru Eurasia, Stephen Nix.

Potrivit sondajului, 28% dintre moldoveni cred că R. Moldova se îndreaptă într-o direcție bună - o creștere de 13 la sută comparativ cu sondajul preelectoral al IRI din august 2020. Acest sondaj arată, de asemenea, o scădere notabilă a ponderii moldovenilor care spun că republica merge în direcția greșită.

Înainte de alegerile care au propulsat-o pe Maia Sandu în funcția de președinte, 72 la sută dintre cetățeni credeau că R. Moldova merge în direcția greșită. Acum, 54 la sută au această percepție, remarcă reprezentanții IRI.

În comparație cu alți politicieni, Maia Sandu pare să câștige tot mai mult încrederea oamenilor - 41%, fiind urmată la mare distanță de Igor Dodon – 19%, Andrei Năstase – 12%, Renato Usatîi – 11%, Ilan Șor – 7% etc.

În pofida optimismului tot mai mare al moldovenilor, problemele economice rămân preocuparea lor principală. Circa 34 la sută dintre cetățeni au menționat șomajul drept o problemă majoră pentru R. Moldova, iar alți 24% consideră că veniturile lor mici sunt cea mai mare problemă pe care o au. Pe locul trei este corupția (22%).

De asemenea, sondajul arată că 65% dintre cetățeni de pronunță în favoarea alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova.

„Preocuparea publicului cu privire la corupție, împreună cu sprijinul pentru alegerile anticipate, sugerează că agenda anti-corupție a președintelui Sandu îi motivează pe moldoveni să solicite o transparență sporită a guvernului, prin schimbări politice, dacă este necesar”, a punctat Nix.

Sondajul a fost realizat de Ipsos la comanda IRI, cu lucrări de teren realizate de Magenta Consulting. Datele au fost colectate în toată R. Moldova (cu excepția Transnistriei) în perioada 9 februarie - 16 martie 2021 prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, pe un eșantion de 2 001 persoane. Marja de eroare a sondajului este de 2,4 la sută.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md