14:36:10 29.03.2024
Stiri

Pensii pentru cetățenii R. Moldova care muncesc LEGAL în Spania

Actualitate 22.04.2021 17:40 Vizualizări2851 Autor: Ziarul National
Pensii pentru cetățenii R. Moldova care muncesc LEGAL în Spania


Un grup de funcționari de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a discutat, în perioada 21 – 22 aprilie curent, cu oficiali din Spania referitor la măsuri de asigurare pentru cetățenii noștri care muncesc legal în Regatul Spaniei.

Cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Regatul Spaniei, cât și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului se desfășoară în format de video conferință.

Scopul Acordului negociat este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Este vorba despre pensia pentru limită de vârstă, pensia de urmaş, pensia de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensia şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat 14 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principii europene de proporţionalitate cu state precum România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

Astfel, R. Moldova transferă lunar 1 100 pensii pentru moldovenii care locuiesc peste hotare, cele mai multe - pentru cetățenii noștri stabiliți în România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md