11:34:34 23.04.2024
Stiri

STUDIU // Peste 40% din populația R. Moldova s-ar VACCINA împotriva COVID-19

Actualitate 22.04.2021 18:38 Vizualizări1019 Autor: Ziarul National
STUDIU // Peste 40% din populația R. Moldova s-ar VACCINA împotriva COVID-19


Tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova conștientizează necesitatea vaccinării împotriva noului coronavirus ca soluție privind evitarea foirmelor grave ale infecției și stoparea pandemiei.

Potrivit celui de-al patrulea studiu făcut public astăzi de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, 41% din populație ar accepta să se vaccineze împotriva COVID-19, o creștere semnificativă în comparație cu sondajul precedent, când această cifră era 31%.

Totodată, a scăzut cu 9%, de la 46% la 37%, procentul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina cu siguranță.

Dintre respondenții care acceptă să fie vaccinați, 41% ar accepta orice vaccin oferit de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

În general, vaccinul este acceptat mai mult de către persoane în vârstă și bărbați, cei cu încredere mai mare în autorități și cei care percep virusul ca fiind aproape și că se răspândește rapid.

Trei din patru respondenți au spus că factorii ce contează cel mai mult în decizia de vaccinare se referă la faptul că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte adverse, asigurarea interacțiunii libere cu membrii familiei și prietenii după vaccinare, asigurarea gratuită a vaccinului și recomandarea din partea Organizației Mondiale a Sănătății și a medicului de familie.

Aceeași cercetare arată că nivelul încă redus de acceptabilitate a vaccinului este condiționat, în cazul a 83% din intervievați, de îngrijorarea că vaccinul ar putea avea efecte secundare grave asupra sănătății, iar mulți cad pradă zvonurilor negative legate de imunizare.

Autorii studiului mai precizează că 25% din populație continuă să nu creadă că noul coronavirus există.

Studiul „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” a fost efectuat în perioada 10-21 martie 2021, pe un eșantion de 1 009 persoane din Republica Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%.

Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md