11:56:19 25.04.2024
Stiri

Ambasadorul Cehiei a mers la Ministerul de Externe pentru a discuta despre pașaportul moldovenesc al agentului rus care a explodat depozitul de muniții de la Vrbětice: Mesajul autorităților de la Chișinău

Actualitate 22.04.2021 19:59 Vizualizări1582 Autor: Ziarul National
Ambasadorul Cehiei a mers la Ministerul de Externe pentru a discuta despre pașaportul moldovenesc al agentului rus care a explodat depozitul de muniții de la Vrbětice: Mesajul autorităților de la Chișinău


Pașaportul moldovenesc, eliberat pe numele „Nicolai Popa”, document cu care s-ar fi legitimat un agent rus implicat în explozia de la depozitul de muniții din localitatea Vrbětice din Cehia, este fals.

Secretarul de stat de la Ministerul Adacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Dumitru Socolan, i-a dat asigurări în acest sens lui Stanislav Kázecký, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, cu care a avut astăzi o întrevedere.

Potrivit unui comunicat de presă al MAEIE, Ambasadorul Stanislav Kazecky a informat despre concluziile autorităților de la Praga, pe baza unor investigații ample, cu privire la explozia de la depozitul de muniții din anul 2014.

Dumitru Socolan i-a spus diplomatului ceh că autoritatea cu responsabilități în domeniu, Agenția pentru Servicii Publice a Republicii Moldova, a inițiat o anchetă internă, potrivit căreia persoana cu datele de identificare „Nicolai Popa” nu este înregistrată în Registrul de stat al populației din Republica Moldova, respectiv copia documentului vehiculată în presa națională și internațională conține vădite semne de falsificare.

Oficialul de la Chișinău a adăugat că organele de drept din Republica Moldova sunt disponibile să interacționeze cu autoritățile competente cehe pentru a coopera în acest caz.

Amintim că autoritățile Cehiei au acuzat Rusia de implicare în explozia unui depozit de armanent de pe teritoriul său încă în anul 2014, soldată cu uciderea a două persoane.

Potrivit „Europei Libere”, autoritățile de la Praga au dat vina pentru explozie pe agenția de informații militare rusești cunoscută sub numele de GRU și, în special, pe o unitate secretă cunoscută sub numele de Unitatea 29155.

Această unitate a fost legată de o serie de tentative de asasinare și alte sabotaje în toată Europa, inclusiv otrăvirea din 2018 a fostului dublu agent rus Sergei Skripal în Salisbury, Anglia.

Poliția cehă a precizat că este în căutarea a doi agenți ruși suspectați care dețin pașapoarte diferite, inclusiv documente rusești, pe numele lui Aleksandr Petrov și Ruslan Boshirov. Unul dintre ei ar fi intrat în Cehia inclusiv cu un pașaport emis în Republica Moldova, pe numele Nicolai Popa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md