Amenzi de sute de milioane de lei pentru șase companii petroliere. Raportul Consiliului Concurenței

Foto: simbol

Șase companii petroliere fac jocurile pe piața petrolieră, unde mai degrabă sunt partenere, decât concurente. Aceasta este doar una dintre constatările raportului preliminar al Consiliului Concurenţei privind situația de pe piaţa petrolieră, scrie mold-street.md.

Este vorba despre Rompetrol Moldova, Lukoil Moldova, Petrom Moldova, Bemol Retail, Tirex-Petrol şi Datario (Vento), care luate împreună, deţin circa 80 % din piaţă.

După decizia de plafonare a preţurilor la carburanţi, statul suflă în ceafa petroliştilor şi cu o amendă-record. În capitolul 7 al raportului autorii anunţă autorităţile că vor propune plenului Consiliului Concurenţei amenzi în mărime de la 2 % până la 4 % din cifra de afaceri înregistrată anul trecut de Rompetrol Moldova, Lukoil Moldova, Petrom Moldova, Bemol Retail, Tirex Petrol şi Datario.

În 2019, Rompetrol Moldova și Lukoil Moldova, au fost chiar primele în topul companiilor moldovenești cu cele mai mari vânzări.

Veniturile în 2019 ale celor 6 companii vizate de raport
# Rompetrol Moldova – 5,77 miliarde lei;
# Lukoil Moldova – 5,52 miliarde lei;
# Petrom Moldova – 2,06 miliarde lei;
# Datario (Vento) – 1,13 miliarde lei;
# Tirex – Petrol – 1,11 miliarde lei;
# Bemol Retail – un miliard.

Dacă aceste ar fi cifrele de afaceri de la care pornesc amenzile, atunci calcule elementare arată că, luate împreună, cele șase companii vor plăti o amendă de cel puțin 330 de milioane de lei, în cazul unei amenzi minime de 2% din cifra de afaceri. Această sumă s-ar putea dubla dacă se va aplica o sancțiune de 4%.

Deocamdată raportul Consiliului Concurenței este examinat de membrii comisiei pentru buget și finanțe, în paralel companiile vizate au la dispoziție 30 de zile pentru a-și expune poziția vizavi de investigația oficială. După ce autoritățile vor decide amenda, petroliștii cu siguranță vor ataca în instanță.

Consiliul Consurenței se disociază Consiliul Concurenței a anunțat la 21 aprilie că se disociază de la orice informație pe caz apărută în spațiul public, până la adoptarea unei decizii în acest sens. „Raportul de investigație nu constituie un act administrativ, întrucât reprezintă o operațiune administrativă ce conține concluziile și propunerile raportorului în urma finalizării investigației”, se arată într-un comunicat al instituției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente