image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari a părăsit ședința Comisiei Economie: „Înțelegerile de cartel de pe piața petrolieră trebuie să fie publice”

Informația despre cât de nejustificat au plătit pentru carburanți cetățenii Republicii Moldova și înțelegerile de cartel dintre companiile petroliere, nu ar trebuie să fie un secret, ci ar trebui cât mai repede să devină publice. Anunțul este făcut de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care a părăsit azi ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, întrucât a refuzat să semneze pentru obligativitatea nedivulgării informației din raportul Consiliului Concurenței la această temă.

„Am părăsit ședința comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, întrucât am refuzat să semnez pentru obligativitatea nedivulgării informației din raportul Consiliului Concurenței privind acțiunile concertate din partea unor companii petroliere. În 2020 când cotațiile la țiței au căzut abrupt, consumatorii din Republica Moldova au beneficiat puțin de această conjuctură și prețurile la carburanți la noi nu s-au micșorat substanțial. Mai apoi au urmat 5 majorări de prețuri într-o perioadă de 3 luni cu sume exorbitante. Chiar dacă în ultima lună cotațiile petrolului s-au diminuat semnificativ”, a menționat Alexandru Slusari într-o postare pe facebook.

Potrivit deputatului, raportul Consiliului Concurenței reflectă modul în care au acționat concertat câteva companii petroliere în cel puțin ultimii doi ani și că schimbările de prețuri la benzină și motorină au depins nu atât de situația pe piața petrolieră, cât de poftele petroliștilor și influența factorului politic.

„Nu vreau să prejudiciez ancheta și înțeleg undeva și frica celor din Consiliul Concurenței. Dar insist ca acest raport să fie audiat în ședința plenară. Informația despre cât de nejustificat au plătit pentru carburanți cetățenii și agenții economici ar trebui cât mai rapid să devină publică”, a conchis Alexandru Slusari.

Amintim că Consiliului Concurenței, potrivit Hotărârii Parlamentului nr. 29 din 12 martie 2021, urma să prezinte până la data de 12 aprilie, curent, Parlamentului raportul de investigație a înțelegerilor de cartel de pe piața petrolieră din RM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: