Dispare pașaportul de Covid: acest document îți va permite, de fapt, să călătorești fără bătăi de cap

Oficialii europeni transmit că noul certificat verde de vaccinare, lansat de Comisia Europeană, nu va condiționa călătoriile, ci le va facilita. Asta după câteva săptămâni la rând s-a discutat de un pașaport.

Foto: Covid-19

Danemarca a experimentat deja cu un coronapass, un fel de pașaport pentru perioada aceasta. În Europa, miza ar fi certificatul verde digital. Practic, oamenii care vor deține noul document, vor avea acces mai facil la călătoriile în străinătate, fără să își mai efectueze teste Covid și nici nu vor mai sta în carantină,transmite playtech.ro.

Persoanele care nu vor deține acest document, vor beneficia în continuare de dreptul la liberă circulație, însă vor fi nevoiți să se adapteze restricțiilor de călătorie specifice pandemiei. De exemplu, unele țări le-ar putea solicita efectuarea unui test, li se va permite să plece doar dacă testul e negativ și, în unele cazuri, vor trebui să stea în carantină.

„Certificatul verde nu este un paşaport care determină statele membre să permită sau nu o călătorie, nu e condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, care este un drept fundamental al cetăţenilor în UE. […] Orice cetăţean al UE care călătoreşte şi deţine un astfel de document ar trebui să fie scutit de restricţii de liberă circulaţie în acelaşi mod ca membrii statului în care acesta călătoreşte.”
Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

În cazul în care o ţară continuă să impună carantină sau testarea suplimentară pentru deţinătorii acestor certificate, respectiva ţară trebuie să notifice Comisia şi celelalte state membre şi să explice această decizie, să furnizeze baza ştiinţifică pentru asemenea decizie.

Ce informații vor conține noile certificate

Comisarul a menționat că aceste certificate vor respecta a toate regulile de protecţie a datelor personale și vor conține doar informații relevante, esențiale, care nu vor fi păstrate de nicio altă ţară decât cea emitentă.

De exemplu, certificatul verde conține informații cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

În acest moment, spune Vălean, autoritățile europene se află la stadiul de discuții privind implementarea sistemului. „De pildă, lucrăm la o modalitate de verificare a acestui certificat verde digital în momentul check- in-ului online, astfel încât să evităm cozile în aeroport. Pentru pasagerii care opteaza pentru varianta pe hârtie a certificatului el va fi verificat la biroul de îmbarcare şi check-in prin citirea codului unic de bare imprimat. La nivel instituţional aş spune că lucrurile se mişca foarte repede”, a explicat comisarul european

Un certificat verde digital este o dovadă digitală că o persoană:

  • a fost vaccinată împotriva Covid-19
  • are rezultat negativ la un test relevant
  • s-a vindecat în urma unui episod de Covid-19

Certificatul poate fi obținut și pe hârtie

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil.

Poate fi însă solicitată și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.


Pub