(video) Datoria regiunii transnistrene pentru gaz se ridică la 6,8 miliarde de dolari. Cui aparține aceasta și cine ar urma să o achite

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, declară că atât compania pe care o conduce, cât și Gazprom sunt gata de discuții privind datoria regiunii transnistrene, dar și cea a malului drept al Nistrului pentru consumul gazelor naturale. Întrucât nu există, încă, un Guvern cu puteri depline, astfel de discuții nu pot fi demarate. În plus, este necesar de a aduce la masa de negocieri, inclusiv, administrația transnistreană, care este unul dintre acționari, a declarat Vadim Ceban la UNInterviu pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

UNInterviu: Domnule Ceban, să trecem din Ucraina pe malul stâng al Nistrului și vă rog să ne spuneți care este suma datoriilor regiunii transnistrene? Avem datorii curente, istorice, antice, care este suma și ale cui sunt aceste datorii?

V.C.: „Am să încep cu sfârșitul și anume că datoriile aparțin celor care nu le-au achitat. Niciodată consumatorii de pe malul drept nu vor achita datoria celor din stânga Nistrului.

Vorbim despre datoria companiei noastre TiraspolTransGaz, care este de aproape 6,8 miliarde de dolari - da, e mare și da, noi cunoaștem.

Ce ține de malul drept, aceste datorii sunt de circa 715 milioane de dolari. 

La ziua de astăzi, noi achităm 100% consumul de gaze, iar pe parcursul anului 2020 am reușit să achităm și 5 milioane de dolari din această datorie. Această sumă s-a adunat între anii 2002-2016. Au mai fost și alte datorii, istorice, dar, după reorganizare, acestea au fost convertite în acțiuni. În acest an am achitat deja încă 5 milioane de dolari din această datorie. 

În ultimii cinci ani, compania MoldovaGaz a achitat consumul curent și 55 de milioane de dolari din această datorie formată până în 2016.

Sursele de acumulare a acestor companii, pe malul drept, sunt companiile termoenergetice, în care acționar este statul. De aceea e bine să ne așezăm și să discutăm cum aceste datorii comerciale să fie achitate. Nimeni nu pune aceste datorii pe seama Guvernului sau a statului. Mai mult decât atât, acest subiect nu ar trebui deloc politizat. Urmează acționarii să se așeze, să discute grafice și să se acționeze.

La moment, TiraspolTransGaz achită o parte din consum, prin serviciile pe care ni le prestează, însă datoria lor oricum crește. Situația urmează a fi abordată sub mai multe aspecte. Unul dintre acționari este administrația transnistreană și aceasta  trebuie adusă la masa de negocieri. 

Nu depinde doar de MoldovaGaz găsirea de soluții pentru a stinge aceste datorii. Urmează Gazprom, Guvernul și administrația din regiune să se așeze și să găsească soluții.

Tehnic, noi nu putem acționa, gazele naturale vin prin partea stângă a Nistrului și riscurile sunt foarte mari de a fi oprit tranzitul, de exemplu. În plus, este centrala de la Cuciurgan, care asigură Moldova cu energie electrică. Este un ghem de probleme, dar care trebuie discutate. Gazprom este gata de discuții și așteptăm un Guvern cu puteri depline pentru a se lua o decizie și de a fi demarate negocierile”.

Puteți urmări emisiunea cu Vadim Ceban aici.


Pub