Cât costă și cum poți să-ți faci o mini-grădină de legume la balcon

O mini-grădină de legume la balcon nu este un vis, ci o realitate, spun cei care cresc roșii, castraveți sau ardei în propriul apartament. Chiar și balcoanele clădirilor de tip „hrușciovka” pot fi transformate în mini-grădini de zarzavaturi ecologice, care te pot asigura cu legume proaspete timp de un sezon întreg. O astfel de mini-grădină nu este doar utilă, ci și frumoasă – ai în propriul apartament o adevărată insulă de verdeață și prospețime.

Dar care sunt principalele reguli la cultivarea legumelor la balcon și câți bani va trebui să scoți din buzunar? Moldova.org a vorbit cu activista civică Lilia Nenescu, cea care și-a făcut propria mini-grădină de legume, unde crește cu succes roșii și ardei iuți.

Mini-grădina de la balcon

„Locuiesc într-un apartament standard dintr-un bloc de tip „hrușciovka” din Chișinău. Balconul cred că are 1 metru în lățime și 2 metri în lungime. Totuși, suprafața maximă destinată grădinăritului este de vreun metru pătrat. Folosesc pervazurile și o masă care ocupă jumătate din suprafața balconului”.

Lilia spune că experiența altor entuziaști urbani arată că la balcon poți cultiva absolut orice tip de legume, care cresc în mod tradițional afară – ridiche, roșii, ardei, vinete, căpșuni, castraveți, usturoi, ceapă, etc. De asemenea, poți crește cu succes și verdețuri: pătrunjel, țelină, mărar, cimbru, busuioc, dafin.

Top 3 reguli pentru a crește legume în propriul apartament

Lilia Nenescu recomandă trei reguli de bază care trebuie respectate pentru a avea legume sănătoase:

  1. Asigură-te că ai suficientă lumină. Cea mai importantă condiție este multă lumină solară, dar care este și condiția care e cel mai greu de controlat. Majoritatea legumelor au nevoie de aproximativ 8 ore de lumină solară pe zi. Totuși, chiar dacă balconul tău se bucură doar de 4-6 ore de lumină solară pe zi, poți cultiva plante rădăcinoase sau diferite verdețuri.

„În cazul meu, chiar dacă balconul nu se bucură de mult soare, oricum iubesc să cultiv în special roșiile. Nu recoltez la fel de multă roadă, dar substitui acest deficit cu plăcerea vizuală și olfactivă pe care o au plantele de roșii. Un alt motiv pentru a crește roșii este faptul că aceste plante se pot întinde pe suprafețe mari. Astfel, apartamentul are o izolație naturală pe timp de caniculă și îl răcorește într-un mod natural – cel puțin asta simțim de 3 ani de când ferestrele și balconul sunt pline cu ghivece de roșii”, spune Lilia. 

  1. Găsește ghiveciul potrivit. Este important să le oferi plantelor condiții adecvate de creștere și dezvoltare, adică să le sădești într-un ghiveci care este suficient de mare pentru a favoriza dezvoltarea rădăcinilor. O plantă sănătoasă este o plantă cu rădăcini sănătoase și viguroase. Se recomandă ca ghiveciul să aibă și un sistem de drenaj. 

„În primul an de grădinărit am pierdut multe legume din cauza că nu exista un sistem de drenaj. Astfel, atunci când turnam mai multă apă în ghiveci, aceasta se reținea acolo. Se crea un mediu umed, acesta contribuind la dezvoltarea fungilor neprietenoși care-mi atacau planta și, în final, acestea putrezeau de la rădăcină. Dacă totuși nu ai un ghiveci cu drenaj, îl poți crea singur/ă, adăugând pe fundul ghiveciului un strat de pietriș”, adaugă ea. 

  1. Folosește sol de calitate. Solul pe care-l găsim în oraș poate fi foarte poluat și nu ar fi cel mai bun prieten pentru grădina ta. Cea mai ușoară soluție este să cumperi un sol deja pregătit pentru creșterea legumelor. Acesta are o structură potrivită și conține cantitatea inițială de nutrienți necesari pentru dezvoltarea plantelor. 

Totuși, o a patra regulă poate fi găsirea semințelor și răsadului de calitate. „Cel mai bine este să crești propriul răsad din semințe de calitate. Pentru o roadă bună, chiar și la balcon (sau mai ales la balcon), ai nevoie de material săditor bun”, explică Lilia. 

Cât costă

Pentru o mini-grădină la balcon avem nevoie de ghivece, sol și semințe/răsad. Poți începe grădina cu 10 ghivece. Prețul acestora variază în funcție de dimensiune, dar și de materialul din care sunt făcute (plastic, ceramică, etc.). Un ghiveci din plastic cu drenaj și cu volumul mediu de 4 litri costă în jur de 25 de lei, unul de 12 litri costă în jur de 50 de lei. Pentru că una din recomandări vizează anume dimensiunea ghiveciului, luăm în calcul 10 ghivece de 12 litri. Costul total va fi de 500 de lei.

Un pachet de sol pentru un volum de 20 de litri costă aproximativ 120 de le, iar pentru cele 10 ghivece vei avea nevoie de 6 pachete. Acestea te vor costa 720 de lei. 

Prețul pentru semințele de care ai nevoie pentru 10 ghivece nu va depăși suma de 50 de lei, pe când răsadul ar putea ajunge la 150 de lei. 

Deci, un calcul elementar arată că pentru crearea unei mini-grădini de legume vei scoate din buzunare circa 1300 de lei. Suma poate fi cu mult mai mică dacă vei opta pentru sol obișnuit, compost și nisip. Totuși, cel mai important este entuziasmul și grija pe care trebuie s-o porți plantelor!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.