Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Economic

21 Apr. 2021 / 17:19

Moneda naţională a ajuns la minimumul ultimilor patru ani faţă de euro

Leul moldovenesc continuă să bată în retragere faţă de principalele monede de referinţă, o depreciere în care a intrat în ultimele luni, iar faţă de moneda europeană a ajuns la minimumul ultimilor patru ani. Moneda naţională a înregistrat scăderi faţă de dolar, leul românesc şi grivna ucraineană, apreciindu-se uşor faţă de rubla rusească. Experţii susţin că acest lucru se întâmplă pentru că pe pieţele internaţionale se produce o depreciere a dolarului faţă de euro, iar aceasta se răsfrânge şi asupra leului moldovenesc. Totodată, puterea de cumpărare a monedei naţionale ar putea fi afectată şi de scăderea exporturilor, dar şi a remitenţelor, informează Moldova 1.


În ultimele luni, dolarul s-a scumpit cu peste un leu şi 40 de bani, iar moneda unică europeană cu aproape un leu şi 60 de bani. Astăzi, un dolar american a ajuns să coste 18 lei, iar un euro este egal cu 21 de lei şi 69 de bani, potrivit cursului afişat de Banca Naţională.

Chiar dacă leul moldovenesc continuă să piardă tot mai mult teren faţă de principalele monede de referinţă, în special faţă de euro, experţii economici dau asigurări că situaţia este sub control. 

„Este o depreciere a leului faţă de o anumită valută, dar este o valută importantă pentru noi, deoarece  principalul partener economic este Uniunea Europeană, cu ei facem tranzacţii în euro. Această uşoară depreciere este una care nu creează riscuri mari pentru ţara noastră. Ea va accelera dinamica inflaţionistă, însa nu va fi atât de intensă, iar această creştere nu va schimba dramatic situaţia şi noi nu vom avea o explozie a preţurilor”, spune directorul de programe în cadrul Expert-Grup Alexandru Fală.

Oamenii au păreri împărţite despre fluctuaţiile de pe piaţa valutară din Moldova şi consideră că preţurile cresc indiferent de valoarea leului.

„Preţurile cresc chiar dacă nu s-ar scumpi dolarul sau euro. Nu e bine pentru noi, dar ce putem face.”
„Devine imposibil de trăit în Republica Moldova. Va pleca toată lumea din ţară.” 
„E foarte rău că se devalorizează leul. Trebuie majorate salariile.”
„Pentru mine e o bucurie. Eu primesc salariul in euro şi îmi convine, deoarece voi putea cumpăra mai multe, dar e clar că aceasta afectează economia Moldovei”, spun oamenii.

Potrivit experţilor, câştigători ar fi în primul rând, producătorii agricoli care îşi exportă marfa peste hotare. În acelaşi timp, economiştii susţin că deocamdată nu este cazul sa fie făcute anumite intervenţii din partea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), care are toate pârghiile în acest sens. 

Anterior BNM a precizat că deprecierea leului are loc din cauza efectului de sezon, când importatorii, în special cei din domeniul energetic, au o cerere sporită de valută. Totodată, au fost date asigurări că situaţia este monitorizată şi că se fac intervenţiile valutare necesare. Potrivit experţilor, rezervele BNM, care constituie în prezent peste trei miliarde 700 milioane de dolari, permit menţinerea situaţiei sub control.
 

Comentarii