Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

21 Apr. 2021 / 19:47

MEI: Moldova este pregătită să implementeze standarde europene în sectorul construcţiilor

Ţara noastră este pregătită pentru implementarea standardelor europene de calitate în domeniul construcţiilor. Asigurarea vine din partea secretarului de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI) Mihail Lupaşcu. Potrivit lui, majoritatea antreprenorilor s-au conformat noilor cerinţe şi îşi desfăşoară activitatea în regim normal, iar consumatorii finali sunt asiguraţi cu materiale şi produse de construcţie de calitate, relatează Mesager.


Lupaşcu a declarat că în perioada de tranziţie au fost organizate un şir de seminare şi instruiri pentru agenţii economici privind noile reglementări. Precizările au fost făcute ca urmare a mai multor solicitări din partea mediului de afaceri, dar şi din partea reprezentanţilor mass-media privind acest subiect.

„Seminarele respective au fost organizate cu suportul unor proiecte finanţate de UE. La rândul său, Institutul de Cercetări Ştiinţifice Incercom a instruit şi familiarizat cu cerinţele hotărârii Guvernului toţi specialiştii care activează în domeniul construcţiilor. Mai mult, antreprenorii responsabili au făcut investiţii majore în utilaje şi resurse umane pentru a se alinia la cerinţele standardelor europene”, a spus secretarul de stat.

A fost elaborat şi Codul practic privind noile reglementări ce vizează domeniul construcţiilor.

„În acestea sunt relatate condiţiile tehnice de proiectare, preparare şi punere în operă a acestor mixturi asfaltice. Codul menţionat cuprinde o culegere sistematizată de cerinţe, prevede şi condiţiile pentru materialele de bază obligatorii. Codul permite şi unele abateri de la compoziţiile de referinţă, dar numai în cazuri justificate din punct de vedere tehnic”, precizează Radu Rogovei, şef Direcţia infrastructură a MEI.

 „Din 2017, MOLDAC are semnate acorduri de recunoaştere pentru şase standarde de referinţă, şase scheme de acreditare în tot spaţiul european şi internaţional, inclusiv pentru laboratoare de încercări şi organisme de certificare produse. Recunoaşterea organismului naţional de acreditare demonstrează că toate activităţile, procedurile sunt în conformitate cu standardele europene”, susţine Eugenia Spoială, directorul MOLDAC.

Cât priveşte stocurile de materiale achiziţionate până la termenul-limită, specialiştii susţin că acestea ar trebui evaluate dacă corespund cerinţelor noi.

„Multe din cerinţe sunt similare cu modificarea terminologiei sau a metodei de încercare de bază, cerinţelor pentru agregate. Mulţi solicită clarificare cu referire la aceste stocuri”, precizează Victoria Prisac, preşedintă de asociaţie patronală.  

Procedura de trecere la standardele europene de producere şi aplicare a asfaltului a fost avizată într-o hotărâre din 2016 a Guvernului. Noile reglementări au devenit obligatorii din luna februarie a acestui an.

 

Comentarii