Linkuri accesibilitate

Cine va deveni cancelara sau cancelarul Germaniei?


Cancelara Angela Merkel
Cancelara Angela Merkel

Partidele germane se pregătesc pentru alegerile generale din septembrie.

Armin Laschet va fi candidatul pentru funcţia de cancelar al partidelor conservatoare din Germania, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (bavareză). Desemnarea lui Laschet care, în prezent este primul ministru al land-ului federal occidental, Renania de Nord-Vestfalia şi şeful Uniunii Creştin-Democrate, nu este o surpriză. Nominalizarea pune capăt unor speculaţii şi controverse care în ultimele săptămîni au avariat imaginea creştin-democraţilor, încleştaţi într-o bătălie surdă cu partidul „soră” din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU). Lupta s-a dus între cei doi rivali, liderul creştin-socialilor bavarezi şi premierul Bavariei, ambiţiosul şi cameleonicul Markus Söder şi pragmaticul Armin Laschet. Desemnarea lui Laschet este echivalentă cu victoria liniei politice a Angelei Merkel. Un candidat Söder ar fi însemnat un nou stil politic, mai populist şi mai agresiv, care ar fi contribuit la un soi de orbánizare locală şi o polarizare mai accentuată a vieţii publice.

Cine va deveni cancelara sau cancelarul Germaniei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct
De remarcat este faptul că la nivel federal alegătorii s-au pronunţat într-o proporţie de 63 la sută pentru Söder. Numai 29 de procente dintre persoanele cu drept de vot şi-ar fi dorit ca Armin Laschet să conducă viitorul guvern german.
37 la sută dintre cei chestionaţi îl preferă pe candidatul Partidului Social-Democrat, Olaf Scholz, şi 29 la sută pe copreşedintele Partidului Ecologist, Robert Habeck. Din acelaşi sondaj mai rezultă că în cadrul Partidului Ecologist popularitatea lui Habeck e mai mai mare decît cea a copreşedintei formaţiunii, Annalena Baerbock. 42 la sută dintre ecologişti cred că Habeck ridică şansele de succes la alegeri, faţă de 29 la sută care cred că şi Baerbock poate să obţină rezultate bune pentru partid.

Precizăm că sondajul s-a făcut înaintea desemnării ecologistei est-germane, Annalena Baerbock, la funcţia de cancelară.

Competiţia principală pentru fotoliul cancelariatului se va desfăşura între Laschet şi Bearbock. Cum va arăta compoziţia politică a viitorului cabinet vor decide alegătorii. Nu este exclusă nicio variantă în ceea ce priveşte conducerea executivului federal. În această toamnă se va vedea dacă Germania va avea un cancelar Laschet sau o cancelară Baerbock.
Barometrul politic, 16.4. 2021 (Grafic: TV/ZDF)
Barometrul politic, 16.4. 2021 (Grafic: TV/ZDF)
Din barometrul politic dat publicităţii la sfîrşitul săptămînii trecute se desprind preferinţele actuale ale electoratului pentru diferitele partide politice care vor participa la alegeri. Astfel, pentru partidele conservatoare, Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială (bavareză) ar vota 31 la sută dintre cetăţeni. Pe locul doi se situiază Partidul Ecologist pe care-l preferă 21 la sută din electorat. Social-democraţii ar obţine 14 la sută din voturi, partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) 11 la sută, Partidul liberal (FDP) 9 la sută şi Partidul Stîngii 7 la sută.
Previous Next

XS
SM
MD
LG