Soluție IT de ultimă generație pentru prevenirea riscurilor de spălarea banilor și monitorizarea acționarilor bancari

21 Apr. 2021, 06:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Apr. 2021, 06:14 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei (BNM) va dispune de o soluție IT de ultimă generație, care va veni în sprijinul eforturilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT). Această soluție avansată va susține și monitorizarea eventualelor modificări în acționariatul băncilor. Soluția IT, care reprezintă o premieră pentru regiune,  va fi implementată cu suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), iar principalele sale funcționalități au fost prezentate astăzi, în cadrul unui eveniment online găzduit de Banca Națională.

Participanții au relevat că noul sistem informatic va pune la dispoziția angajaților BNM o serie de funcționalități avansate, bazate pe inteligența artificială și pe algoritmi de tip „machine learning”.  Softul va permite supravegherea tuturor operațiunilor bancare, întrucât acesta va funcționa ca un punct unic de accesare și vizualizare a informațiilor conținute în numeroase baze de date. În același timp, conceptul de funcționare bazat pe analiza de risc va face posibilă detectarea activităților suspecte și emiterea alertelor. Acest lucru va facilita atât identificarea timpurie a riscurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului, cât și relevarea unor schimbări suspecte în structura de proprietate a băncilor.

În cuvântul său de deschidere, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a apreciat sprijinul acordat de USAID în cadrul proiectului menționat și a subliniat că implementarea noii soluții informatice vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova pentru a susține dezvoltarea economică a țării, în beneficiul întregii societăți.

„Monitorizarea îndeaproape a sectorului bancar, identificarea și evaluarea riscurilor inerente și implementarea măsurilor de atenuare a acestora  constituie nu doar sarcini importante, dar și adevărate provocări. Aceasta în condițiile în care evoluțiile pieței financiare sunt tot mai dinamice și necesită abordări tot mai prompte din partea supraveghetorului. Numărul mare de tranzacții, volumul enorm de date reprezintă o adevărată provocare pentru supraveghetor, deoarece nu mai poate fi procesat eficient în regim manual în baza de șabloane.  Se impune necesitatea procesării automatizate a datelor în baza platformelor analitice moderne de date mari, care să sporească eficiența supravegherii”, a precizat Octavian Armașu.

În această ordine de idei, directorul Misiunii USAID, Scott Hocklander, a apreciat eforturile BNM de a-și consolida capacitățile de prevenire și combatere a infracțiunilor financiare și de asigurare a transparenței acționariatului băncilor.

„USAID se angajează să sprijine inițiativele anticorupție care vizează asigurarea unei piețe financiare stabile și fiabile. Suntem încrezători că implementarea acestei soluții IT, de rând cu instruirea personalului, va îmbunătăți semnificativ capacitatea autorităților moldovenești de a deconspira și a combate infracțiunile financiare și de a reduce corupția, permițând o abordare mai robustă în ceea ce privește prevenirea transferurilor ilegale sau suspecte de bani și asigurarea sustenabilității sistemului financiar. Un sistem financiar transparent și stabil este esențial pentru stimularea creșterii economice a Moldovei și atragerea de noi investiții”, a subliniat oficialul american.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Prima garnitură cu motorină din România urmează să ajungă în Republica Moldova astăzi, 29 martie. Următorul lot ar putea să fie livrat în decurs de aproximativ 10 zile, scrie realitatea.md.

Săptămâna viitoare, în țara noastră urmează să ajungă și o delegație din România, potrivit surselor Realitatea.md. Tot atunci urmează să se efectueze probele de laborator și carburantul să fie transmis Agenției Rezerve Materiale.

De menționat că fermierii din Moldova așteaptă motorina din România 16 luni. Distribuirea ei a fost una dintre revendicările agricultorilor la cele mai recente proteste.

Amintim că cele 4 mii de tone de combustibil nu au ajuns la agricultorii moldoveni din cauza incapacității de păstrare.

Această donație de motorină vine ca un răspuns la cererile fermierilor care au protestat timp îndelungat, solicitând Guvernului să onoreze promisiunile legate de sprijinul agricol. În 2022, România a donat Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. În anul precedent, în 2021, Bucureștiul a oferit o donație de șase mii de tone de motorină pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău