‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleScumpiri în 2021. Prețul la tehnica și utilajele agricole va crește cu până la...

Scumpiri în 2021. Prețul la tehnica și utilajele agricole va crește cu până la 30%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Conform informațiilor apărute în presa internațională, în următoarea perioadă se așteaptă o scumpire a pieselor și tehnicii agricole, cauzată de creșterea prețului la metal pe parcursul anului 2020.

Pe arena internațională, în a doua jumătate a anului 2020 prețurile au crescut esențial. Potrivit datelor bursei metalelor din Londra (LME), în ultima perioadă s-au scumpit oțelul și cuprul.

Unele publicații internaționale indică faptul că ar fi vorba de o înțelegere de cartel.

Prețul oțelului în perioada 2016-2021
Prețul cuprului în perioada 2014-2021

Variații de prețuri au fost înregistrate pentru zinc și aluminiu în perioada 2014-2021. În a doua jumătate a anului 2020, acestea s-au majorat.

Prețul aluminiului în perioada 2014-2021
Prețul zincului în perioada 2014-2021

Toate aceste schimbări au dus la creșterea prețurilor pentru o bună parte din tehnica agricolă, piese de schimb și alte accesorii.

La ce să ne așteptăm pe piața locală?

Contactați de Agrobiznes, reprezentanții companiilor care comercializează tehnică și utilaje agricole în țara noastră au confirmat acest lucru și au menționat că fermierii care au făcut deja comenzi pentru anul curent nu vor simți aceste majorări, însă cei care se gândesc să achiziționeze ulterior, vor trebui să achite un preț cu circa 15-30% mai mare.

„Pornind de la faptul că există probleme legate de livrarea oțelului din China se anunță scumpiri destul de simțitoare pentru fermierii care intenționează să achiziționeze atât piese, cât și utilaje, tehnică agricolă. Prețul se formează având la bază 2 componente principale: în primul rând, cheltuielile pentru transportare și prețul la metalul pentru producere. Respectiv, din informația pe care o avem, începând cu luna iunie curent, prețurile la utilajele agricole și nu doar, se vor majora cu circa 15-30%. Inclusiv majorarea prețului la combustibil are o influența majoră asupra prețului final de comercializare a tehnicii și utilajului agricol”, a comunicat Mihail Crocmazan, șef Departamentul tehnic, compania Vadalex Agro.

‹ adv ›

Sergiu Balerca, reprezentantul companiei Agropiese TGR a menționat că fermierii au fost informați încă la finele anului trecut despre faptul că se așteaptă o scumpire la tehnica agricolă în 2021.

„În unele țări, prețul la metal a crescut cu până la 80%, mă refer aici la parteneri care produc tehnică agricolă și tractoare cum ar fi Belarus, Federația Rusă, Ucraina, Turcia inclusiv țările UE. Prețurile s-au majorat nu doar la metal, dar și la celelalte componente cum ar fi cauciuc, plastic. Tendința de majorare a prețurilor a început încă în luna ianuarie curent și continuă, astfel că o mare parte din piese deja au un preț majorat. Inclusiv, s-a modificat și prețul de livrare. Situația este destul de complicată, mai ales că noi suntem dependenți și de cursul valutar, care nu este în favoarea noastră”.

Majorarea prețurilor pentru piese și utilaje agricole se înregistrează nu doar pe piața din Republica Moldova, dar și în țările din regiune.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›