‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCiubuc: Fermierii riscă să rămână fără subvenții. Situația este una catastrofală

Ciubuc: Fermierii riscă să rămână fără subvenții. Situația este una catastrofală

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Situația legată de Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural este una catastrofală, susține Nicolae Ciubuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și membru al Comisiei parlamentare pentru agricultură.

Raportul prezentat de AIPA în cadrul Comisiei denotă faptul că fermierii riscă să rămână fără subvenții, deoarece banii alocați în bugetul de stat nu sunt suficienți pentru achitarea tuturor datoriilor.

Nicolae Ciubuc a comunicat pentru Agrobiznes că, despre riscul intrării în incapacitate de plată a subvențiilor s-a discutat încă la sfârșitul anului 2020.

„Atunci când s-a votat Legea bugetului de stat, au fost înaintate amendamente cu privire la majorarea Fondului de subvenționare cu cel puțin 600 mln lei. Din analiza făcută, inclusiv, din informațiile prezentate de MADRM, AIPA ușor se poate observa situația la capitolul subvenționării”.

Astfel, conform informației prezentate din 1,1 mlrd. lei alocați, 850 mln lei sunt datoriile față de fermieri pentru anul 2020, la care se mai adaugă subvențiile și tranșele neachitate pentru proiectele depuse de APL și proiectele de acordare a subvențiilor în avans pentru tineri și femei.

Alte circa 80 mln lei vor trebui achitate ca plăți directe per cap de animal, măsură care în sfârșit ar urma să fie implementată, a mai adăugat Ciubuc.

Deputatul mai spune că din informațiile publice, în acest an deja s-au depus cereri în valoare de peste 130 mln lei, care conform estimărilor nu vor avea acoperire financiară, ne mai vorbind de cererile care trebuie să fie depuse până la sfârșitul perioadei de recepționare, adică 31 octombrie.

„Avem o situație fără precedent. Nu am mai avut astfel de datorii înregistrate față de fermieri. Este inadmisibil astfel de abordare în condițiile lipsei acute de mijloace financiare. În plus, se mai adaugă și lipsa de viziune în această direcție, precum și lipsa capacităților managerială de a genera soluții, de a identifica un echilibru, asigurând o corectitudine și echitate în acordarea acestor subvenții”.

‹ adv ›

În situația creată, Nicolae Ciubuc susține că este necesară demararea unei evaluări a impactului generat ca urmare a intervențiilor statului prin politica actuală de subvenționare și modelarea unui nou mecanism de alocare a banilor, având la bază prioritatea susținerii fermierilor aflați în dificultate, care sunt la început de cale, cei din mediul rural, cu eliminarea treptată a subvențiilor pentru fermierii mari, care sunt deja capabili de sine stătător să se dezvolte.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›